Het Belang van Limburg

“Een droom die uitkomt”

HASSELAAR GRIJPT ONVERWACHT­E KANS MET BEIDE HANDEN

- Bob FAESEN

Uit het niets werd Zinho Vanheusden zaterdag tegen AA Gent in de basisploeg gedropt. De 18-jarige centrumver­dediger had na zes maanden blessurele­ed slechts 45 minuten bij de beloften in de benen, maar doorstond zijn vuurdoop met verve. “Ik had dit zelf ook niet verwacht”, zei de Hasselaar. “Maar als je je kans krijgt, moet je ze grijpen.”

“De coach wil met me praten.” Zoiets stond er in een sms’je dat Johan Vanheusden zaterdagvo­ormiddag uit het niets kreeg van zijn zoon Zinho. De jonge verdediger meldde zich aan het bureau van Ricardo Sa Pinto en kreeg er prompt te horen dat hij die avond zou starten. “Voor mij was dat ook een grote verrassing”, vertelde Vanheusden na de match. “Koutroubis bleek ziek te zijn en de coach vertelde me dat ik zou spelen. Ik was dolblij. Zes maanden geleden raakte ik geblesseer­d aan mijn knie en maandag had ik pas mijn eerste 45 minuten met de beloften gespeeld. Na die match was ik doodmoe. Normaal denk ik, na zo’n lange afwezighei­d.”

In een dik halfuur namen Sa Pinto en Vanheusden de tactiek door. “Natuurlijk was er een risico”, vertelde de Standardtr­ainer na afloop. “Het was een keuze op gevoel. Veel opties had ik niet. Ik had Lavalée kunnen opstellen, maar Zinho was er in mijn ogen meer klaar voor. Het gaat dan niet zozeer om fysiek, vooral over tactiek. Dat begrijpt hij zo goed. Op training toonde hij wat je als coach wil zien van een 18-jarige. Als je op deze leeftijd, zonder ritme, na die zware blessure, zo’n volwassen wedstrijd speelt… Ik ben trots op hem. Hij speelde de perfecte match”, aldus Sa Pinto.

Leider

Een terechte lofzang van Sa Pinto. Vanheusden hield het 90 minuten vol, gaf geen kik en groeide zichtbaar in de partij. Zowel Janga als Yaremchuk stopte hij in zijn achterzak. Hij leek zelfs de leider van de Luikse defensie. Degene die bepaalde wanneer er druk moest worden gezet of wanneer er doorgescho­ven moest worden. “In het begin was het wat wennen voor mij”, legde Vanheusden uit. “De andere spelers en de coach hebben mij goed geholpen. Ik dank hen voor het vertrouwen.”

Van zenuwen bovendien geen spoor. “Nee, ik ben niet zo stressgevo­elig. Dit was een droom voor mij. Dan ben je eerder blij dat je mag spelen. Ik zie het als een beloning voor al het harde werk van de voorbije maanden. Alles kwam een beetje tot uiting in deze match.”

Supporter

Ondanks zijn vertrek naar Inter Milaan drie seizoenen geleden is Vanheusden altijd Standard-supporter gebleven. Vanaf zijn vijfde zakte hij elke twee weken af naar Sclessin. “Ik ben supporter in hart en nieren. Het is magnifiek om dan op deze manier te debuteren. Ik wist wel dat het publiek hier fantastisc­h is, maar op het veld beleef je dat nog anders.”

Dat Vanheusden een kind van de club is, viel goed te zien toen ref Wim Smet in de slotfase strafschop floot. We zagen de Inter-huurling keihard juichen, alsof hij net zelf had gescoord. De passie spatte ervan af. “Ik ben speler maar ook supporter. Dus als er zoiets gebeurt, ben je blij”, lachte hij.

Vader Johan

Ergens in de tribune zat een trotse vader verdoken. Af en toe wisselde Johan Vanheusden een blik of een gebaar uit met zijn zoon. Bijvoorbee­ld een gebalde vuist die zei: ‘kom op, volhouden.’ “Nog voor wij naar het stadion vertrokken zat mijn vader er al”, vertelde Zinho. “Ik wist precies waar hij zat. Ik kijk altijd naar hem, al van toen ik begon te voetballen. Het gaf een vertrouwd gevoel dat hij er was.” Voor Johan, zelf Standard-supporter en ex-profvoetba­ller bij onder meer Seraing en Beerschot, was het profdebuut van zijn zoon een emotioneel moment. “Dit had ik echt nog niet verwacht. Voor de match dacht ik nog dat het misschien te vroeg was, maar die jongen bleef zo rustig. Mijn Roucheshar­t is fier. Ik ben Inter ook dankbaar dat het hem de kans gaf om hier te komen spelen. Nu woensdag starten tegen Anderlecht, de grote rivaal, dat zou toch helemaal geweldig zijn.”

Anderlecht

Met zijn prestatie van tegen Gent sollicitee­rt Vanheusden alvast naar een nieuwe basisstek in de clasico van overmorgen. Is hij fysiek in staat om twee keer een topmatch af te werken? “Het hangt ervan af hoe ik me de komende dagen voel. Het is ook aan de coach om de keuzes te maken. We gaan geen risico’s nemen, maar als ik me goed voel…” STANDARD: Ochoa (6) - Cavanda (7), Vanheusden (8), Laifis (6), Fai (7) – Carcela

(6), Cimirot (6), Marin (6), Edmilson (7) –

Cop (6), Emond (6)

GENT: Kalinic (6) - Foket (5), Gigot (6), Bronn

(5), Asare (6) - Verstraete (5) Esiti (4) - Kalu (4), Dejaegere (6), Simon (4) - Janga (5) VERVANGING­EN: 45’ Esiti door Chakvetadz­e (6), 56’ Janga door Yaremchuk (5), 56’ Marin door Agbo (6), 77’ Carcela door Djenepo (-), 79’ Kalu door Kubo (-), 90’ Cop door Luchkevych (-)

DOELPUNTEN: 89’ Emond (strafschop) 1-0

GELE KAARTEN: 57’ Chakvetadz­e, 90’ Emond, 90’+3 Ochoa TOESCHOUWE­RS: 22.817

SCHEIDSREC­HTER: Wim Smet (5)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium