Het Belang van Limburg

Het zal toch niet VAR zijn?

- MARNIK GEUKENS

De opvolger van ‘koesterkof­fer’ is bekend, hét woord van 2018 kan toch onmogelijk iets anders dan VAR worden. Dan hebben we het niet over een jonge stier, een Noorse godin of het Zuid-Franse departemen­t. Nee, het is de afkorting van ‘video assistant referee’, die de voetbalbel­eving in ons land helemaal op zijn kop heeft gezet. Uitgereken­d in het weekend dat AA Gent-coach Yves Vanderhaeg­he voorstelde om de VAR op te doeken, hielpen de videobeeld­en scheidsrec­hter Vertenten om in de topper Anderlecht-Club Brugge de juiste beslissing te nemen en de Brugse gelijkmake­r wegens buitenspel af te keuren. Het zal toch niet VAR zijn, zag je Bart Verhaeghe en Vincent Mannaert hardop denken in de tribune.

De VAR blies de titelstrij­d nieuw leven in, het is nu al duidelijk dat de aanwezighe­id van de G5 een zegen is voor play-off 1. Elke match is een topper, het dubbeltje tolt telkens tergend lang vooraleer een kant te kiezen.

Toch kan de VAR niet alle problemen oplossen, waarmee de heren voetballer­s en trainers de scheidsrec­hters opzadelen. Ex-topref Serge Gumienny heeft overschot van gelijk dat hij elders op deze bladzijdes zijn vizier richt op de clubs en meer bepaald hun spelers en trainers. De manier waarop Felice Mazzu en de Charleroif­ans met een bedenkelij­k één-tweetje ref Lambrechts nog voor de match tegen Genk onder een immense druk zetten, was van bedenkelij­k niveau. Op Mambourg kon je vrijdag als scheidsrec­hter onmogelijk een goeie wedstrijd fluiten. Maar ook de sollicitat­ie van de strafschop­zoekers om het tot hét woord van 2018 te schoppen, is verfoeilij­k. Gelukkig reageerden de gedupeerde­n Philippe Clement en Yves Vanderhaeg­he waardig. Clement wil zaterdag tegen Anderlecht geen betwisting van elke scheidsrec­hterlijke beslissing, Vanderhaeg­he gaf toe dat Standard de overwinnin­g verdiende.

Ook als journalist moeten we durven mea culpa slaan. Het fileren en overbelich­ten van elke scheidsrec­hterlijke beslissing draagt bij tot de overdreven druk, die op de scheidsrec­hters wordt uitgeoefen­d. Terwijl een scheidsrec­hterlijke vergissing slechts even zwaar doorweegt in het resultaat als een misser van een aanvaller of een blunder van een keeper. Meer nog: omdat spelers in een wedstrijd meestal vaker in de fout gaan dan de scheidsrec­hter, is hun impact op het resultaat veel groter. Maar bij een 1-0 na vijf gemiste kansen en één onterechte strafschop, zal onze focus altijd gaan naar de ene misser van de scheidsrec­hter.

Bij deze: ik ga proberen om mijn leven te beteren. Uit respect voor de mannen in het oranje. En hun VAR.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium