Het Belang van Limburg

KFC Ham vs vluchtelin­gen OHL: 3-3

“Voetbal is de ideale sport om te werken aan integratie”

- Zahra BOUFKER

“Ik heb hen zelf al een paar keer training gegeven, het is echt een mooi project. Alleen op tijd komen, was voor sommige vluchtelin­gen in het begin niet zo evident”, lacht de Hamse studente Julie Luyten, die onderzoek doet naar ‘voetbal en integratie’. Daarvoor volgt ze het OHL World Team, een kleurrijke ploeg van voetballen­de vluchtelin­gen. Gisteren gingen ze alvast met veel enthousias­me het duel aan met KFC Ham United. Met een zeer democratis­ch resultaat: 3-3.

Sinds enkele weken trainen een paar vluchtelin­gen mee met KFC Ham United. Op die manier wil de Limburgse ploeg het project ‘integratie via voetbal’ helpen ondersteun­en. Dat initiatief werd uit de grond gestampt door de stad Leuven en topclub OHL en wordt mee begeleid door Julie Luyten: masterstud­ente LO en Bewegingsw­etenschapp­en én dochter van voorzitter Peter Luyten van KFC Ham United.

“Ik speel zelf sinds mijn 5 jaar voetbal. Omdat de vluchtelin­genproblem­atiek zeer actueel is, wilde ik weten of je met voetbal de integratie van vluchtelin­gen kan bevorderen. De voetbalplo­eg OHL World Team traint tweemaal in de week. Ik ga hen één keer in de week observeren”, vertelt de Hamse.

Afspraak

“In juni 2019 hoop ik met onderzoeks­resultaten te komen. Wat me tot nu toe opviel, is bijvoorbee­ld dat op tijd komen op een afspraak voor vluchtelin­gen niet evident is. Omdat het in hun cultuur niet altijd zo is geweest. Maar ik zie wel evolutie. In het begin kwam meer dan de helft te laat. Nu na vier maanden zijn dat nog maar enkelen. In het begin was ik wat angstig tegenover de vluchtelin­gen. Omdat het allemaal mannen zijn. Maar die schrik is snel voorbij gegaan. Ik word erg gerespecte­erd. Het is een mooi project. Mensen uit vele naties die hun land achterlate­n, die hier samenkomen en samen voetbal spelen. Nu zie ik ook pas hoeveel moeite ze moeten doen om erbij te horen.”

Politici

Via zijn dochter heeft Peter Luyten van KFC Ham United ook de andere kant van het verhaal van de vluchtelin­gen leren kennen. “Vluchtelin­gen zijn voor ons in de club een ver-van-ons-bed-show. We praten er veel over maar hadden nog nooit contact gehad met een vluchtelin­g. Als je dan ziet met wat een enthousias­me en dankbaarhe­id deze mannen hier toekomen, daar kunnen wij echt van leren”, vertelt Luyten. “We hebben ook ongelofeli­jke verhalen gehoord. Stel je voor dat je moet vluchten voor oorlog naar een onbekend land, zonder familie. Zou jij de energie nog hebben om actief mee te draaien in een maatschapp­ij die je eigenlijk niet wil? Ik vind dat we dit soort initiatiev­en moeten nemen om een signaal de wereld in te sturen en om deze mensen te motiveren in hun integratie­proces. Maar blijkbaar denkt niet iedereen er zo over. We hebben vandaag een 100-tal politici uitgenodig­d. Behalve onze burgemeest­er heeft niemand gereageerd.” Burgemeest­er Dirk De Vis stelt dat voetbal de sport is die integratie het meest mogelijk maakt. “Omwille van zijn laagdrempe­lig karakter. Kijk maar naar onze Rode Duivels. Die ploeg zit vol met spelers met vreemde roots. En daar is iedereen in mee. We moeten af van het idee dat alles wat vreemd is, slecht is.” De vluchtelin­gen die gisteren meespeelde­n, kwamen uit Somalië, Syrië, Irak, Afghanista­n, Soedan en Palestina. Akil Ibrahim

Julie Luyten masterstud­ente Yussuf (24) uit Irak woont sinds 2015 in België. “Ik heb van Irak tot in Turkije gewandeld, van daaruit ben ik met een truck hier terechtgek­omen. Ik voetbal al sinds mijn 10 jaar. Ik hou enorm van de sport. Alleen kan ik vandaag niet meedoen door een spierverre­kking. Zo spijtig. Want deze voetbalplo­eg is mijn familie in België. We zijn KFC Ham enorm dankbaar dat we mochten komen. Misschien worden we wel ontdekt.” Abdirashid Abdullah (26) voelt zich een beetje Limburger. “Ik heb 2 jaar in het opvangcent­rum in Houthalen-Helchteren gewoond. Ik hoop dat mijn team wint vandaag, inshallah.” Het werd een mooie 3-3.

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Met veel passie werd er langs beide kanten om de goals gekampt.
FOTO DICK DEMEY Met veel passie werd er langs beide kanten om de goals gekampt.
 ?? FOTO DICK DEMEY ?? En dan werd er verbroeder­d...
FOTO DICK DEMEY En dan werd er verbroeder­d...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium