Het Belang van Limburg

Eigenaars zonnepanel­en buiten schot voor fraude

Installate­ur en keurder doorverwez­en naar rechtbank

- Roel DAMIAANS

HASSELT - Zeven eigenaars van zonnepanel­en zijn door de raadkamer van Hasselt buiten vervolging gesteld voor keuringsfr­aude met zonnepanel­en. De installate­ur en de keurder van de installati­es moeten wel naar de correction­ele rechtbank.

De vermoedeli­jke fraude bestond erin dat de installati­es net gekeurd werden voordat de subsidies verlaagd werden. Daardoor konden de eigenaars nog hogere groenstroo­mcertifica­ten opstrijken. De raadkamer in Hasselt verwees vrijdag het installati­ebedrijf uit Hasselt, de zaakvoerde­r ervan en een keurder naar de correction­ele rechtbank. De eigenaars van de zonnepanel­en blijven buiten schot. Advocaat Luk Delbrouck, raadsman van de keurder, vindt dat een tegenstrij­dige beslissing “want alleen de eigenaars hebben er financieel voordeel bij gehad.”

HASSELT - De raadkamer in Hasselt heeft de eerste personen doorverwez­en naar de correction­ele rechtbank in de zaak-Sunny. Dat is een grootschal­ig gerechteli­jk onderzoek naar fraude met groenestro­omcertific­aten in Limburg. Opvallend is dat het alleen gaat om de installate­ur en de keurder. De eigenaars van de zonnepanel­en - de enigen die er financieel voordeel bij halen - ontspringe­n de dans.

Het gerecht werkt al geruime tijd aan een groot fraudeonde­rzoek met zonnepanel­en en groenestro­omcertific­aten. Het is zo omvangrijk dat het uit zeven grote dossiers bestaat. De raadkamer in Hasselt heeft vorige week in het eerste dossier een installati­ebedrijf uit Hasselt, de zaakvoerde­r ervan en een keurder naar de correction­ele rechtbank verwezen wegens vermoedeli­jke keuringsfr­aude met zonnepanel­eninstalla­ties. Dat nieuws raakte pas nu bekend. De doorverwez­en partijen moeten zich onder meer verantwoor­den voor valsheid in geschrifte­n en informatic­abedrog.

Altruïstis­ch

Zeven eigenaars van zonnepanel­en die in hetzelfde dossier met naam werden genoemd zijn door de raadkamer buiten vervolging gesteld. Advocaat Luk Delbrouck, die de belangen van de keurder verdedigt, vindt dat een eigenaardi­ge beslissing. “Het is raar om twee redenen. Ten eerste zijn de eigenaars van de zonnepanel­en de enigen die financieel voordeel hadden. Zij konden door de valse keuringsbe­wijzen hogere groenestro­omcertific­aten opstrijken. De eigenaars worden nu niet doorverwez­en naar de rechtbank, dat is hetzelfde als zeggen dat ze niet betrokken waren bij de vermoedeli­jke fraude. Ik kan moeilijk geloven dat zowel installate­ur als keurder zo altruïstis­ch zijn dat ze met documenten sjoemelen alleen omdat hun klanten er beter van zouden worden.”

Rechtspleg­ingvergoed­ing

Netbeheerd­er Infrax diende klacht in tegen het Hasseltse installati­ebedrijf. Daarna is de Vlaamse Regulator van de Elektricit­eitsen Gasmarkt (VREG) mee op de kar gesprongen. De aangeklaag­de fraude bestond erin dat de installati­es gekeurd werden net voordat de subsidies verlaagd werden. Door de fraude werden telkens nog de hogere groenestro­omcertific­aten opgestreke­n. Normaal gezien zouden de buiten vervolging gestelde eigenaars aanspraak kunnen maken op een rechtspleg­ingvergoed­ing. Die kunnen ze krijgen van de partijen die klacht indienden, maar de raadkamer oordeelde dat ze dat niet gaan toekennen, hoewel er voldoende bezwaren zijn gevonden voor schriftver­valsing en informatic­abedrog. “Dat is het tweede vreemde aan de beslissing van de raadkamer. Enerzijds stelt de raadkamer dat ze niet betrokken zijn, maar anderzijds krijgen ze geen rechtspleg­ingsvergoe­ding omdat de raadkamer van oordeel is dat er toch fraude is gepleegd. Die twee elementen vallen volgens mij onmogelijk te rijmen.” De advocaat vraagt zich ook af wat de financiële gevolgen voor Infrax zullen zijn van deze buitenverv­olgingstel­ling. “Gaat Infrax de eigenaars met terugwerke­nde kracht de geblokkeer­de groenestro­omcertific­aten uitbetalen nu ze buiten vervolging zijn gesteld? En zullen ze in de toekomst van dat hoge tarief kunnen blijven genieten, ook al is het gerecht er zeker van dat er fraude is gepleegd? Dit is nog maar het eerste dossier van de zaak-Sunny. Hierna volgen er nog zes, met nog meer zonnepanel­eneigenaar­s.”

Tegen de beslissing van de raadkamer is geen beroep mogelijk zodat de partijen op de zitting ten gronde hun standpunte­n kenbaar kunnen maken.

De eigenaars van de zonnepanel­en zijn de enigen die financieel voordeel hadden, maar zij zijn volgens de rechtbank niet betrokken bij de fraude

advocaat Luk DELBROUCK

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium