Het Belang van Limburg

Buxusmot zit nu in heel Limburg

Insect nu ook gesignalee­rd in Zuiden Noord-Limburg

- Sofie GEUSENS

HASSELT - De buxusmot heeft heel onze provincie veroverd. Midden-Limburg was al langer ten prooi gevallen aan de nachtvlind­er, maar nu is het insect ook opgedoken in Zuid- en Noord-Limburg. Bestrijden is geen lachertje. “Vorig jaar heb ik nog veel buxussen proberen te herstellen door te sproeien”, zegt ook Bart Van Overwalle van ATW Algemene TuinWerken, “maar nu kies ik er eerder voor om de struik gewoon weg te halen”.

“De regio Sint-Truiden-Borgloon is lang gespaard gebleven, maar nu kunnen we zeggen dat de buxusmot in heel de provincie te vinden is”, zegt Wim Veraghtert, vlinderexp­ert bij Natuurpunt. “De vlinders van vorig jaar hebben kilometers gevlogen en zich over de hele provincie verspreid.” Vlindervan­gers komen op dit moment wel nog van een kale reis thuis: er zijn deze dagen enkel rupsen te vinden in de struiken. “Door de koude maand maart ontwikkeld­en de rupsen trager. April was daarentege­n erg warm, waardoor die achterstan­d ondertusse­n wel is ingehaald”, zegt Veraghtert.

En het zijn net de rupsen die schade aanrichten. De diertjes vreten het bladgroen op, waarna enkel dorre blaadjes achterblij­ven op de struik. “De buxus is geen inheemse plant in België. Je vindt de plant – en dus ook de rups – daarom enkel in tuinen en niet zozeer in de natuurgebi­eden.” Omdat de rupsen niet inheems zijn, hebben ze in België ook geen natuurlijk­e vijanden. “Sommige vogels eten de rupsen al, maar eigenlijk kennen ze de beestjes nog niet genoeg om de plaag tegen te gaan.”

Gevaarlijk

Een nieuwe vlindersoo­rt, is dat voor een vlinderexp­ert geen goed nieuws? “We zaten er niet op te wachten”, zegt Veraghtert. “De buxusmot geeft vlinders een slechte naam. De rupsen zijn ook geen meerwaarde voor de natuur. Het is geen inheemse soort.” Inheemse soort of niet, de buxusmot heeft ondertusse­n dus wel voet aan grond in zowat de hele provincie. En bestrijden is niet eenvoudig. “Je kan chemische producten gebruiken, maar dat is gevaarlijk voor vogels en andere insecten. Als mensen hun buxus willen vervangen raden we een inheemse struik met bloemen aan. Dat is goed voor vlinders en andere insecten.”

Die omschakeli­ng merken ook de plantencen­tra. “We kopen ook steeds minder buxusplant­en in en kiezen zelf meer voor alternatie­ven, zegt Bart Hiemeleers van het Genker Plantencen­trum. “Siergrasse­n bijvoorbee­ld. Daar is veel minder onderhoud aan.” “Vorig jaar heb ik nog veel buxussen proberen te herstellen door te sproeien”, zegt ook Bart Van Overwalle van ATW Algemene TuinWerken, “maar nu kies ik er eerder voor om de struik gewoon weg te halen. Ik teken ook geen buxussen meer als ik een tuin ontwerp. Er zijn te veel ziektes en de struiken zijn te zwak geworden. Ik kies nu voor andere planten die een haag kunnen vormen.”

De buxus is geen inheemse plant in België. Je vindt de plant – en dus ook de rups – daarom enkel in tuinen en niet zozeer in de natuurgebi­eden

Wim VERAGHTERT vlinderexp­ert Natuurpunt

 ??  ?? De buxusmot is ondertusse­n opgerukt tot in alle uithoeken van Limburg. In de rode en oranje gebieden op de kaart zitten de meeste rupsen.
De buxusmot is ondertusse­n opgerukt tot in alle uithoeken van Limburg. In de rode en oranje gebieden op de kaart zitten de meeste rupsen.
 ?? Foto KAREL HEMERIJCKX ?? Het is ondertusse­n een bekend zicht voor vele Limburgers: een kapot gevreten buxushaag.
Foto KAREL HEMERIJCKX Het is ondertusse­n een bekend zicht voor vele Limburgers: een kapot gevreten buxushaag.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium