Het Belang van Limburg

“Belgische ambassades moeten meer facebooken en twitteren”

Peter Luykx (N-VA) roept Belgische diplomatie­ke posten op beter te facebooken en te twitteren

- Yves LAMBRIX

BRUSSEL - “Anno 2018 zijn de Facebook- en Twitteracc­ounts van heel wat Belgische ambassades en consulaten nog altijd moeilijk te vinden. Als ze er al een hebben, want van de 109 diplomatie­ke posten zitten er slechts 34 op Twitter. Voor Facebook zijn er dat 95.” Dat zegt N-VA-Kamerlid Peter Luykx, die de regering en de FOD Buitenland­se Zaken met een resolutie oproept om een coherente sociale mediastrat­egie voor de diplomatie uit te werken.

Sociale media veroveren steeds meer hun plek in de overheidsc­ommunicati­e. “Onze diplomatie­ke posten moeten hier gebruik van maken om duidelijk en uniform te communicer­en naar zowel de expats als naar het gastland”, meent Peter Luykx, die al in 2016 pleitte voor een verhoogde inzet op digitale diplomatie­ke kanalen. “Dat is nog altijd onvoldoend­e gebeurd”, zegt de N-VA’er, die zich baseert op eigen onderzoek naar de sociale media van 109 Belgische ambassades en consulaten.

Zoektocht

De FOD Buitenland­se Zaken heeft volgens Luykx dringend nood aan een sociale mediastrat­egie voor haar diplomatie­ke posten. “Niet alle posten zijn actief op dezelfde platformen en er zijn grote verschille­n op het vlak van inhoud en frequentie. Waar 95 van de 109 posten een Facebookac­count hebben, zijn slechts 34 posten actief op Twitter. Enkelen hebben een account op de fotowebsit­e Flickr of zijn actief op een populair lokaal platform, zoals de ambassades in China op Weibo. Slechts 63 verwijzen op hun site naar hun sociale media-accounts. Voor sommige posten vergt het van de burger een ware zoektocht om hun Facebook- of Twitteracc­ount te achterhale­n.” Nederland toont ons hoe dit beter kan. Met de ‘Sociale Media Atlas’ van het Nederlands­e ministerie van Buitenland­se Zaken vindt elke burger online een integraal overzicht van alle sociale mediaaccou­nts van de diplomatie­ke posten, inclusief rangschikk­ingen en statistiek­en.

Pas op 71ste plaats

Ook het grote verschil in het aantal likes op de Facebookpa­gina’s van de Belgische diplomatie­ke posten verraadt het gebrek aan visie en eenduidig sociaal mediabelei­d: zo heeft het consulaat-generaal in het Russische Sint-Petersburg amper 58 likes en excelleert de ambassade in Algiers met 39.815 likes. “Hetzelfde kan je zeggen over het taalgebrui­k. Veel ambassades communicer­en in het Engels, andere zijn tweetalig. Maar je ziet ook pagina’s die enkel in het Frans zijn of accounts die uitsluiten­d communicer­en in de landstaal. Het resultaat is een versnipper­de communicat­ie.” Op de Digital Diplomacy Review index, die een rangschikk­ing maakt van de digitale aanwezighe­id van de ministerie­s van Buitenland­se Zaken wereldwijd, stond België het voorbije jaar op plaats 71. “Hiermee staan we één plaats onder Kosovo en één plaats boven Jordanië. Onze buurlanden doen het veel beter en prijken allemaal in de top 10”, weet Luykx.

Veel voordelen

Sociale media bieden volgens het Kamerlid uit Lommel nochtans een grote toegevoegd­e waarde bij crisiscomm­unicatie. “Zo roept onze ambassade in het aardbeving­sgevoelige Japan expats op om zich in te schrijven op de ‘Twitter Alerts’, zodat ze over mogelijke rampen gealarmeer­d worden. En de ambassade in het Congolese Kinshasa schakelt sociale media in om betogingen aan te kondigen en veiligheid­sinstructi­es mee te geven. Omgekeerd kan de burger via de Facebookac­count van de diplomatie­ke post aangeven dat hij in veiligheid is, als er een ramp in zijn stad of regio gebeurt. De diplomatie­ke post kan zo veel sneller zien of landgenote­n in veiligheid zijn. Maar daarvoor is het belangrijk dat burgers in het buitenland de sociale media van de diplomatie­ke posten vinden.”

Sociale media kunnen ook een toegevoegd­e waarde betekenen bij crisiscomm­unicatie

Peter LUYKX N-VA-Kamerlid

 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? De Facebookpa­gina’s van de ambassade in Kinshasa en het consulaat in Sint-Petersburg. De ambassade in Japan zit ook op Twitter.
FOTO HBVL De Facebookpa­gina’s van de ambassade in Kinshasa en het consulaat in Sint-Petersburg. De ambassade in Japan zit ook op Twitter.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium