Het Belang van Limburg

Wilmots beschuldig­t vader Courtois van sabotage

Ex-bondscoach beweert dat vader van Thibaut ploegopste­llingen lekte naar de pers

- Ludo VANDEWALLE

Bijna twee jaar na het EK haalt ex-bondscoach Marc Wilmots uit naar Thierry Courtois, vader van doelman Thibaut. “Hij lekte de ploegopste­lling naar de pers”, klinkt het. “Onzin”, reageert Courtois.

Thibaut Courtois stelde op het EK 2016 in Frankrijk twee keer de tactiek van Wilmots in vraag, na de nederlagen tegen Italië (2-0) en Wales (3-1). De bondscoach heeft dat altijd vergoelijk­t en dat doet hij in een interview met de Franse tv-zender BeIN Sports opnieuw. Wel nieuw is dat hij uithaalt naar de vader van Thibaut Courtois, Thierry. “Thibaut is achteraf op zijn woorden teruggekom­en”, aldus Wilmots, gezeten in zijn riante tuin in zijn woonplaats Jeuk. “Hij was gefrustree­rd, dat begrijp ik. Ik heb er alleen een probleem mee dat wanneer ik om 18 uur theorie geef om 18.15 uur de opstelling op alle websites staat. Dat betekent dat een speler de selectie heeft doorgespee­ld. Dat is erg. Je respecteer­t je land niet. Franse journalist­en vertelden me dat ze het bewijs hadden dat vader

Courtois dat deed. Zoiets vind ik jammer. Dat is in het voordeel van de tegenstand­er, die meer tijd krijgt om zich op ons in te stellen. Ik heb toen mijn energie niet verspild met het uit te zoeken. Ik had een probleem met mijn bloed en zat onder de maximale medicatie.”

“Grote onzin”

Thierry Courtois reageert boos en aangeslage­n tegelijk. “Dit is een heel zware beschuldig­ing en ik weet dat hij dit rondstrooi­t”, aldus de vader van Thibaut. “Ik begrijp het niet. Ik ben topsporter geweest, coach én technisch directeur. Als je samen voor één doel werkt, zijn lekken uit den boze. Het is onzin. Grote onzin. Als hij zegt dat hij bewijzen heeft, dat hij er dan mee op de proppen komt.”

Courtois overweegt voorlopig geen juridische stappen. “Wie ben ik om dit te doen? Ik weet niet wat ik die man misdaan heb. Als hij zich zo wil verlagen, dan moet hij dat maar doen. Ik ga hier niet in mee. Het moddergooi­en laat ik aan hem over.”

Wilmots neemt het in het interview ook op voor Roberto Martinez, van wie hij vindt dat die krediet moet krijgen. Wilmots ziet geen reden om hem na het WK te vervangen. Hij begrijpt alleen de positie van Yannick Carrasco niet. Carrasco dient in het 3-5-2systeem de ganse linkerflan­k voor zijn rekening te nemen. “Heeft Carrasco ooit op die positie gespeeld bij zijn club? Neen. Dat is zijn positie niet. Je kan met vijf of zes aanvallers tegen een zwakke ploeg spelen, maar vanaf een zeker niveau gaat dat niet meer.”

 ?? Foto ANADOLU AGENCY
FOTO BELGA ?? Marc Wilmots. Thierry Courtois.
Foto ANADOLU AGENCY FOTO BELGA Marc Wilmots. Thierry Courtois.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium