Het Belang van Limburg

Onze reporter gaat op plasticdie­et

- Guy THUWIS

Driekwart van de Limburgers ergert zich aan de hoeveelhei­d plastic rond producten die ze kopen in de supermarkt. De helft geeft aan niet te weten hoe ze de hoeveelhei­d plastic bij hun aankopen kunnen vermindere­n. Meer dan 9 op 10 vinden dat de fabrikante­n zelf voor minder plastic rond hun producten moeten zorgen. De meeste Limburgers ergeren zich dus aan de hoeveelhei­d plastic die bij hun aankopen zit, maar ze zien zelf niet in hoe ze met minder afval naar huis kunnen. Dan maar raad vragen aan de specialist­en van Limburg.net. “Vooreerst dit: we zijn niet tegen verpakking­en”, begint directeur Kris Somers. “Een verpakking heeft een bewaarfunc­tie. Het is super belangrijk zodat we voedsel bijvoorbee­ld niet na een dag moeten weggooien. Maar een verpakking is soms ook puur esthetisch. Mensen kopen wat ze graag zien en daarover moeten ze wel eens nadenken. Producente­n maken datgene wat verkoopt.”

Het verbaast Somers bijvoorbee­ld dat een van nature perfecte verpakking als een eierschaal nu zelfs wordt vervangen door brikkarton waar men vloeibare eieren in stopt. “In plastic verpakte stukjes kokos of ananas, moet dat? Stickers op appels, nog zoiets. We vinden dat allemaal terug in de compost. Verpakking­en met verschille­nde lagen, daar kunnen we technisch ook vrij weinig mee doen. Het voordeel van petflessen is dan weer dat we er opnieuw pet van kunnen maken.”

Fruitzakje

Amper een kwart van de Limburgers let op de verpakking van de voedingswa­ren die ze kopen. Ouderen kiezen meer voor milieuvrie­ndelijke alternatie­ven, jongeren zijn er iets minder mee bezig. 7 op de 10 Limburgers gebruiken plastic zakjes uit de winkel bij hun aankoop van groenten en fruit. Jongeren (-35 jaar) kopen ze iets vaker los of gebruiken herbruikba­re zakjes. 57% neemt nooit herbruikba­re zakjes mee om onverpakte groenten en fruit in te doen. “Een doorzichti­g katoenen fruitzakje is nochtans een perfect alternatie­f”, weet woordvoers­ter Ilse Luypaerts van Limburg.net. “Tijdens onze actie ‘Afvalvrij mei’ krijgen de eerste 3.000 inschrijve­rs zo’n katoenen zakje cadeau.” De helft van de Limburgers heeft geen idee hoe ze hun plasticafv­al kunnen vermindere­n. “Misschien moeten ze dan eens uitkijken naar een andere winkel”, oppert Somers. “Een lokale slager gebruikt bijvoorbee­ld niet zoveel plastic verpakking­en. Bakkers vragen nu ook al spontaan of het brood in plastic of papier moet verpakt worden. In papier wordt het misschien sneller hard, maar in plastic kan het eerder gaan schimmelen.”

Weggooien

29% van de Limburgers vindt dat goed verpakte voedingswa­ren beter zijn voor de versheid en bewaarbaar­heid. Hogeropgel­eiden zien minder een verband tussen verpakking en bewaarbaar­heid. Potjes laten vullen in een winkel is nog lang niet ingeburger­d in Limburg. 9 op de 10 Limburgers neemt nooit herbruikba­re potjes mee naar de supermarkt of markt. Meer dan de helft van de ondervraag­den gebruikt de plastic zakjes voor groenten en fruit nadien als vuilniszak­je. Een kwart hergebruik­t ze voor ‘iets anders’.

19% gooit de zakjes weg. Vooral jongeren doen dat.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Herbruikba­re tasjes voor fruit en groente.
Herbruikba­re tasjes voor fruit en groente.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium