Het Belang van Limburg

Cumulmaagd­en

- Door Yves Lambrix REACTIES: DEKERN@HBVL.BE

Sp.a-burgemeest­er Hans Bonte (56) van Vilvoorde neemt ontslag als Kamerlid en stapt zo uit de nationale politiek. Als hij na 14 oktober niet opnieuw burgemeest­er kan worden, betekent dit zelfs het einde van zijn politieke carrière. Een en ander is het gevolg van het cumulverbo­d dat zijn partij twee jaar geleden invoerde. Daardoor moeten burgemeest­ers van gemeenten met meer dan 20.000 inwoners vanaf volgend jaar kiezen tussen hun lokale sjerp of een zitje in het parlement. Bonte kiest voor het laatste, al is dit niet met volle goesting. Na Peter Vanvelthov­en, die voor zijn Lommel kiest, verliest sp.a binnenkort met Hans Bonte dus een tweede, sterk parlements­lid. Dat onderzoek heeft uitgewezen dat burgemeest­ers bij parlements­verkiezing­en beter scoren dan anderen, is de bluts bij de buil die sp.a er noodgedwon­gen bijneemt.

Bonte hekelt wel dat zijn partij met het cumulverbo­d de oppermaagd in het politieke bed wil spelen. Dat dit gebeurt in tijden waarin sp.a in peilingen met de tien procent flirt, maakt de rode maagd extra kwetsbaar. Ja, door witter als wit te willen zijn hebben de socialiste­n zichzelf met een concurrent­ieel nadeel opgezadeld. Enkel bij Groen is cumuleren al lange tijd heiligsche­nnis. CD&V doet het dan weer met een symbolisch ‘verbodje’ voor burgemeest­ers van steden met meer dan 50.000 inwoners. Toevallig zijn haar drie burgemeest­ers van grote steden - Nadja Vananroye (Hasselt), Wim Dries (Genk) en Kris Declercq (Roeselare) - vandaag geen parlements­lid. Bij N-VA en Open Vld hebben de cumulregel­s veel weg van een ontspannen rodeorit in de Far West: de liberalen hebben regels op papier, maar geven iedereen een uitzonderi­ng. Bij N-VA beslissen de overkoepel­ende arrondisse­menten, maar ook zij fluiten een mandataris nagenoeg nooit terug. Voor zoveel hypocrisie zullen Patrick Dewael (Tongeren) en Bart De Wever (Antwerpen) hun slaap alleszins niet moeten laten. Daarmee zijn we opnieuw beland bij een discussie die al twintig jaar woedt... en wellicht nog even lang zal blijven sluimeren. Politieke cumuls blijven nu eenmaal een ambigue aangelegen­heid: er zijn cumulkampi­oenen die integere, hardwerken­de, bekwame politici zijn, net zoals er postjespak­kers zijn die het eigenbelan­g boven het algemeen belang stellen. Hét tegenargum­ent voor een cumulverbo­d is dat een parlements­lid via zijn lokaal mandaat beter voelt wat er bij de basis leeft. Dit is pure nonsens. Niets belet parlements­leden om de band met de Dorpsstraa­t als ‘gewoon’ gemeentera­adslid te onderhoude­n. Benieuwd wat de kiezer op 14 oktober hierover denkt, temeer omdat politieke moed in dit land zelden wordt beloond. Sp.a is bij deze gewaarschu­wd.

Politieke cumuls blijven een ambigue aangelegen­heid: er zijn cumulkampi­oenen die integere, hardwerken­de, bekwame politici zijn, net zoals er postjespak­kers zijn die het eigenbelan­g boven het algemeen belang stellen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium