Het Belang van Limburg

Autovrije schoolomge­ving binnenkort overal mogelijk

Veel veiliger, maar juridische basis ontbreekt

- Myrte DE DECKER

HASSELT - Ouders die op de stoep voor de school parkeren om hun kinderen af te zetten, het wordt binnenkort allicht onmogelijk. Een wetsvoorst­el moet het gemakkelij­ker maken om de schoolomge­ving autovrij te houden bij het begin en het einde van de lessen. “Als minister Bellot de schoolstra­ten niet wettelijk regelt, dan doen wij het”, maakt N-VA-Kamerlid Daphné Dumery zich sterk. Ouders die bijna de speelplaat­s oprijden om hun kroost af te zetten, het is veel schooldire­cties en andere ouders een doorn in het oog. In Limburg is er al een aantal scholen waar de omgeving bij het begin en einde van de lessen autovrij wordt gemaakt. De basisschoo­l in Kuringen (Hasselt) was de eerste, in 2015. Dergelijke schoolstra­ten zijn er intussen al in een twintigtal steden en gemeenten in ons land. “Maar er bestaat nog geen juridische grond voor in de wegcode”, zegt N-VA-Kamerlid Daphné Dumery. “Sommige besturen gebruiken die leemte als uitvlucht om geen schoolstra­ten in te richten.” Ze heeft een wetsvoorst­el klaar om die hiaat in te vullen en krijgt daarvoor steun van Kamerlid Jef Van den Bergh (CD&V).

Verkeersva­ardigheid

De Vlaamse Stichting Verkeersku­nde is alvast enthousias­t. “Wij zijn altijd voorstande­r van minder gemotorise­erd verkeer in schoolomge­vingen”, zegt woordvoerd­er Werner De Dobbeleer. “Zo kunnen kinderen en jongeren veilig met de fiets of te voet naar school. En ook de verkeersva­ardigheid van kinderen die toch met de auto komen zal erop vooruitgaa­n. In de tien of honderd meter die ze te voet moeten afleggen, leren ze rekening houden met andere weggebruik­ers.”

En toch wachten Dumery en Van den Bergh nog even af om hun voorstel in te dienen. Federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) werkt momenteel aan een moderniser­ing van de wegcode. “Hij heeft beloofd om schoolstra­ten te onderzoeke­n”, zegt Dumery. “Als hij niet over de brug komt, dan doen wij het.” Het kabinet van Bellot wil nog geen details kwijt over de nieuwe wegcode. Maar een verplichti­ng worden de autovrije straten sowieso niet. Dat kan ook niet. “Bij gewest- of doorgangsw­egen is dat geen optie”, aldus Dumery.

 ?? FOTO JVDP ?? In een twintigtal gemeenten zijn er al schoolstra­ten, waar kinderen veilig kunnen wandelen en fietsen.
FOTO JVDP In een twintigtal gemeenten zijn er al schoolstra­ten, waar kinderen veilig kunnen wandelen en fietsen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium