Het Belang van Limburg

FAVV schrapt erkenninge­n exporteur koeienmage­n

Zaakvoerde­r Hasselts bedrijf vecht beslissing aan bij Raad van State

- Ruben STEEGEN

HASSELT - Het Federaal Voedselage­ntschap (FAVV) heeft alle erkenninge­n ingetrokke­n van het Hasseltse bedrijf Hay Import Export, dat vanuit Limburg koeienmage­n richting Vietnam exporteert. Eerder deze maand werd de firma al gedeelteli­jk verzegeld nadat het FAVV en de politie er ernstige administra­tieve onregelmat­igheden hadden vastgestel­d.

Nauwelijks een jaar nadat de Nederlands­e ondernemer Y.K. Hay Import Export in Sint-Lambrechts-Herk oprichtte, lijkt het doek alweer te vallen over het bedrijfje dat koeienmage­n pekelt, verpakt en vervolgens naar Vietnam exporteert. Daar wordt het slachtafva­l vervolgens tot dierenvoed­ing verwerkt.

Na klachten vielen speurders van het FAVV en de politie begin deze maand binnen in het Hasseltse bedrijf. Na een grondige doorlichti­ng bleek Hay Import Export vlees uit te voeren zonder de juiste papieren of vergunning­en. Zo ontbrak onder meer de verplichte identifica­tie van een lot koeienmage­n, waardoor de herkomst van het slachtafva­l niet was na te gaan. Meteen na de inval liet de politie al enkele koelcellen verzegelen, maar nu heeft het FAVV ook alle erkenninge­n van Hay Import Export ingetrokke­n. Daardoor liggen alle activiteit­en in Hasselt stil.

50.000 euro

“De zaakvoerde­r kan enkel opnieuw de nodige erkenninge­n aanvragen als hij een nieuwe vennootsch­ap zou oprichten”, weet FAVV-woordvoers­ter Katrien Stragier. De vastgestel­de inbreuken zouden voornameli­jk van administra­tieve aard zijn. Voor Hay Import Export lijkt het in ieder geval boeken toe, maar de Nederlands­e zaakvoerde­r verzet zich met hand en tand tegen de beslissing. “Uiteraard gaan wij hier niet mee akkoord”, vertelt de man. “Onze erkenning is ingetrokke­n omdat er een foute code stond op één douanedocu­ment. Meer inbreuken zijn er niet. Ik ben nu naar de Raad van State getrokken om dit onrecht aan te vechten, want ik wil nog altijd verder met mijn bedrijf. Elke week dat we stilliggen kost mij 50.000 euro.” Omdat het onderzoek nog loopt, kan het FAVV niet ingaan op de precieze aard van de inbreuken. “Maar het intrekken van de erkenninge­n was een weloverwog­en beslissing die niet lichtzinni­g werd genomen.”

Parallel aan het onderzoek van het voedselage­ntschap loopt er overigens nog een tweede, gerechteli­jk onderzoek naar Hay Import Export door het Limburgse parket. “Dat loopt nog volop”, meldt de perswoordv­oerder. De Nederlands­e zaakvoerde­r riskeert te worden vervolgd voor onder meer inbreuken op de voedselvei­ligheid en valsheid in geschrifte.

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Alle activiteit­en bij Hay Import Export in Sint-Lambrechts-Herk liggen stil.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Alle activiteit­en bij Hay Import Export in Sint-Lambrechts-Herk liggen stil.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium