Het Belang van Limburg

Tuinexpert verklaart oorlog aan het gazon: laat uw gras maar groeien

-

HASSELT - De West-Vlaamse tuinconsul­tant Louis De Jaeger (24) heeft de oorlog verklaard aan het perfect getrimde gazon. “De Vlaming is slaaf geworden van zijn tuin”, zegt de jonge ondernemer, die een oproep lanceert om onze grasvelden zo veel mogelijk te vervangen door bloemenwei­des. “Beter voor de natuur, én we worden er gelukkiger van.”

Het pleidooi van de Brugse tuinconsul­tant klinkt als muziek in de oren voor iedereen die een broertje dood heeft aan de wekelijkse maaibeurt van het gazon. “Een gemillimet­erde grasmat is de meest onnatuurli­jke staat waarin een tuin zich kan bevinden”, stelt de Brugse eco-entrepeneu­r en tuinconsul­tant, die met zijn bedrijfje Commensali­st mensen adviseert bij de aanleg van een duurzame tuin. “De Vlaming gaat vandaag compleet verkeerd met zijn gazon om. In plaats van een natuurlijk­e biotoop voor insecten en vlinders aan te leggen, hebben we groene woestijnen gecreëerd waar enkel ruimte is voor perfecte, kort gewiekte grasspriet­en. Al de rest wordt kapot gespoten.”

Bloemenwei­de

De jonge ondernemer pleit ervoor om ons gras te laten groeien, zodat er bloemenwei­des ontstaan waar vogels, bijen en insecten een thuis vinden. “Zo’n weide vraagt amper onderhoud en staat garant voor een kleurenspe­ktakel dat welgeteld twee keer per jaar moet worden gemaaid.”

Wie toch aan zijn gazon vasthoudt, moet volgens De Jaeger anders gaan maaien. “Zet de grasmaaier gerust op de hoogste stand. En laat het gemaaide gras vervolgens gerust liggen, want zo wordt het gazon gratis en natuurlijk bemest.” Hasselts tuinexpert Eef Coolen van Bolster Tuinen beaamt dat laatste. “Een kort gemaaid gazon vraagt op lange termijn enkel méér onderhoud. Het droogt sneller uit waardoor er kale plekken ontstaan en onkruid vrij spel heeft.” Gemaaid gras laten liggen, is volgens Coolen een prima idee. “Maar dan moet je wel een zogenaamde mulchmaaie­r gebruiken die het gras extra fijn hakt. Want anders strooi je een veel te dikke laag uit die de rest verstikt.”

 ?? FOTO VDB ?? Louis De Jaeger in zijn verwilderd­e tuin.
FOTO VDB Louis De Jaeger in zijn verwilderd­e tuin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium