Het Belang van Limburg

Discussie over cumulverbo­d sp.a laait weer op

-

VILVOORDE - De discussie over het verregaand­e cumulverbo­d bij sp.a laait weer op. Aanleiding is het aangekondi­gde vertrek van Hans Bonte, Kamerlid voor sp.a en burgemeest­er van Vilvoorde, uit de nationale politiek.

Hans Bonte zei maandag in onze zusterkran­t De Standaard dat hij na deze legislatuu­r niet meer zal terugkeren naar de nationale politiek. Hij gaat vol voor een tweede ambtstermi­jn als burgemeest­er in Vilvoorde.

De beslissing van Bonte doet de discussie over het cumulverbo­d bij sp.a weer oplaaien. De partij keurde twee jaar geleden die interne regel goed, waardoor het niet langer toegestaan is om een lokaal uitvoerend mandaat (burgemeest­er of schepen) te combineren met een zitje in het parlement. Ook andere politieke partijen hebben een cumulverbo­d. Bij Groen is elke cumul verboden, CD&V verbiedt burgemeest­ers van steden groter dan 50.000 inwoners (zoals Hasselt en Genk) te cumuleren. Bonte noemt het verregaand­e cumulverbo­d binnen zijn eigen sp.a “een strategisc­h slechte beslissing”. Hij werd gedwongen te kiezen tussen zijn lokale en federale mandaat. “Ik heb de combinatie van mijn parlementa­ir werk met mijn Vilvoordse ervaringen altijd als verrijkend ervaren. Denk alleen al aan de Syriëstrij­ders en alles wat met radicalise­ring te maken heeft”, aldus Bonte.

 ?? Foto BELGA ?? Hans Bonte.
Foto BELGA Hans Bonte.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium