Het Belang van Limburg

Met tas vol potjes en linnen zakjes inkopen doen

- Marij WYERS

BOCHOLT - Nog maar drie keer per jaar zetten we onze container met restafval aan de weg. Daarmee behoren mijn man en ik ongetwijfe­ld tot de categorie topsorteer­ders. En papier, compost, pmd en glas houden we netjes gescheiden. Maar ik durf amper vertellen dat we wekelijks een vuilniszak vol plastic verzamelen. Harde en zachte plastic allerhande: verpakking­sfolie, fruitzakje­s, yoghurtpot­jes, waterflesj­es, kaasschaal­tjes, botervloot­jes, … Hoog tijd om onze boodschapp­en op plasticdie­et te zetten.

Zoals voor elk dieet bereid ik mij goed voor. Te beginnen met een consultati­e bij ecoblogger­s. Van ‘Green Evelien’ leer ik dat ze herbruikba­re katoenen groentezak­jes en linnen broodzakke­n meeneemt naar de supermarkt. ‘Ecomama’ vervangt haar vershoudfo­lie door bijenwasdo­eken. Ze neemt die ook mee naar de winkel voor kaas en charcuteri­e. Mijn raadgevers zijn meestal Nederlande­rs, zij staan meestal een stapje voor op ons landje en ze zijn vaak wat extremer in hun gewoonten, te extreem voor mijn doen.

Voor een leven zonder afval, zero waste dus, brouwen huismoeder­s hun eigen schoonmaak­middelen met zuiverings­zout en azijn en hun deodorant maken ze van kokosolie met soda, maïzena en olijfolie. Groene vrouwen vervangen hun maandverba­nden door wasbare stoffen maandverba­nden of een plastic menstruati­ecup. Ik bespaar u de details.

Belegschaa­ltjes

Laten we zeggen dat ik mijn plasticdie­et toch wat minder ver in mijn leven wil doorvoeren. Crashdiëte­n werken nooit op termijn, dus we gaan voor de stapsgewij­ze gedragsver­andering. Te beginnen met de online aankoop van katoenen zakjes van Bag-Again en ReSack, herbruikba­ar zoals de naam al zegt. Het vraagt dus een kleine investerin­g: een broodzak voor 5 euro, biokatoene­n zakjes met opschrift Bulk is beautiful voor 2,95 euro, twee herbruikba­re groentezak­jes van Re-Sack voor 5,95 euro en nog meer zakjes. Want voor mijn ‘grote boodschapp­en’ voor een week heb ik er veel nodig. Dus je komt al snel aan 50 euro. Zeker wanneer je ook nog bijenwasdo­eken inslaat.

In ons dorp liggen er bij de kaasen charcuteri­eafdeling herbruikba­re belegschaa­ltjes te koop. Ik ben een van de weinigen die ze nu gebruikt. Het etiket met prijs en gewicht plakt de winkelbedi­ende netjes op mijn torentje belegschaa­ltjes. Tot zover gaat alles goed, maar aan de kassa valt mijn torentje uit elkaar wanneer de kassierste­r de labels wil scannen. Nadeel van al die herbruikba­re bakjes is ook dat je op voorhand goed moet tellen hoeveel je er nodig hebt. Eentje voor biefstuk, nog een bakje voor gehakt. Impulsieve aankopen zoals eiersalade of filet américain voor op een broodje kunnen niet, tenzij je ook daarvoor herbruikba­re bakjes hebt meegebrach­t. Voor mijn wekelijkse boodschapp­en heb ik een mand vol potjes en zakjes nodig.

Aanwinst

Terwijl ik eigenlijk geen fan ben van herbruikba­re plastic potjes, want in de vaatwasser blijven die nat. Glas is geen optie, want dan zijn mijn boodschapp­en niet meer te tillen. Nu al merk ik dat mijn boodschapp­entas een pak zwaarder is door mijn glazen potten yoghurt en flessen azijn en olie. Mijn katoenen zakjes zijn wel een aanwinst. Die vul ik met tomaten, paprika’s, appelen, appelsiene­n… Ze zien er echt mooi uit en volgens de producent zouden de groenten er ook langer vers in blijven omdat het katoen ‘ademt’. Alleen stel ik in de winkel vast dat mijn keuze in appelen beperkt wordt tot Jonagold. De Pink Lady en Kanzi zitten voorverpak­t. Spinazie kan ik niet los kopen en witte champignon­s ook niet. Gelukkig liggen er wel nog mooie verse grotchampi­gnons uit Limburg in bulk.

Bananen

Opvallend is ook dat de meeste bananen al in een zakje zitten. Een winkelbedi­ende vertelt dat dit de schuld van de consument is. Blijkbaar vernielen we heel veel groenten en fruit door wild in de bakken te graaien en bananen uit elkaar te trekken… waardoor het overgeblev­en rommeltje niet meer verkoopbaa­r is. De verse kruiden neem ik wel nog mee in folie omdat die plantaardi­g en composteer­baar is.

Een plasticdie­et houdt heel wat beperkinge­n in. Noten moet ik in het rek laten staan. Granola ook, havermout in een doos kan wel, wasmiddel voor donkere was kan ik dan weer niet in een doos vinden. Plantaardi­ge boter kan ook niet, wel die lekkere volle melkerijbo­ter in een papiertje. Cottage cheese en Griekse yoghurt moet ik vervangen door glazen potten van Pur Natur.

Om mijn voeding niet op dieet te zetten, rijd ik nog langs Prana Bio Bulk in Heusden-Zolder, de enige verpakking­sarme biowinkel in de provincie. Daar hebben ze een wand vol bakken met noten, pitten, boekweit- en speltflake­s, granola, havermout, lijnzaad, vijgen, dadels, bessen… Je kan er zelfs pasta, rijst, suiker en meel in bulk kopen.

Is mijn plasticdie­et nu duur? Eigenlijk valt het mee. De bio pijnboompi­tten en gemengde noten zijn uit de bulkwinkel goedkoper dan in de supermarkt. Glazen yoghurtpot­ten zijn wel duurder dan wegwerppot­jes. Bij groenten en fruit is bulk meestal voordelige­r dan voorverpak­t.

En wat hebben we na een weekje plasticdie­et geleerd? Boodschapp­en doen vraagt meer organisati­e en tijd. De keuze is beperkt en de boodschapp­entas is zwaarder. Bij thuiskomst heb je minder plastic rommel en afval. Maar dit plasticdie­et is enkel vol te houden vanuit een ecologisch­e overtuigin­g.

Mijn buurtsuper verkoopt herbruikba­re belegschaa­ltjes. Ik ben nu een van de weinigen die ze gebruikt

Morgen deel 3: verspillin­g

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium