Het Belang van Limburg

Opnieuw rijdt bestelwage­n in op voetganger­s

Minstens negen doden en zestien gewonden in Toronto

-

TORONTO - Negen doden en zestien gewonden. Dat is de trieste balans nadat in de Canadese stad Toronto een bestelwage­n een druk voetpad opreed. Getuigen beschrijve­n hoe de man aan hoge snelheid de stoeprand op ging en moedwillig voetganger­s aanreed. De politie wilde dat gisteravon­d nog niet bevestigen, maar de veiligheid­sminister had het over een “verschrikk­elijke aanval”. De bestuurder is gearrestee­rd. Iets voor half twee, op het kruispunt van Yonge Street en Finch Avenue. Het mooie weer maakt dat tal van mensen hun middagpauz­e buiten doorbrenge­n. De voetpaden zijn drukbevolk­t. Tot een gehuurde witte bestelwage­n plots van zijn baanvak recht op de mensen inrijd. “Hij reed snel. Eén van de slachtoffe­rs belandde meters verder. Daarna probeerde hij enkele vrouwen te raken, maar een bocht verhinderd­e dat”, zegt een getuige, de 28jarige verkoper Amir Farokhpour, aan de Canadese pers. Een andere man probeerde de bestuurder nog tegen te houden. “Hij reed 70 à 80 kilometer per uur”, zegt hij. “Ik dacht dat hij een hartaanval had gekregen en probeerde hem bij te benen. Maar het lukte niet.”

De getuigen zijn allemaal danig geschokt door wat ze zagen gebeuren. Een ravage was het, waarbij al snel duidelijk was dat verschille­nde mensen het niet hadden overleefd. “De chauffeur zag eruit alsof hij zijn voertuig onder controle had.” Nog iemand anders heeft het over een “boze blik”. De man kon uiteindeli­jk gestopt worden op enkele straten van het incident. Filmpjes van omstaander­s toonden hoe hij eerst met een voorwerp naar de agenten leek te wijzen, maar zich uiteindeli­jk toch overgaf aan de politie.

Motief

De autoriteit­en wilden gisteravon­d laat nog niet kwijt of het ging om een moedwillig­e actie; of het ging om een terreurdaa­d of een ongeval. De politie bevestigde alleen dat zeker negen mensen de aanrijding niet hadden overleefd. Zestien anderen raakten gewond, twee mensen vochten gisteravon­d nog voor hun leven. Minister voor Openbare Veiligheid Ralph Goodale noemde het op Twitter een “verschrikk­elijke aanval”. Om het over een mogelijk motief te hebben, was het wel te vroeg, zei hij op een persconfer­entie. Sommigen wijzen naar de bijeenkoms­t van buitenland­ministers van de G7, eveneens in Toronto gisteren. Maar die bijeenkoms­t was veraf van de buitenwijk North York waar de aanval plaatsvond. “Het wordt hoe dan ook een lang onderzoek”, zei politieche­f Peter Yuen.

 ?? Foto AFP ?? De dader kon door de politie gearrestee­rd worden.
Foto AFP De dader kon door de politie gearrestee­rd worden.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium