Het Belang van Limburg

“Mango’s geven positieve energie”

-

FACT

Een bekende supermarkt­keten plaatste paginagrot­e advertenti­es in alle kranten waarin mango’s werden aangepreze­n voor meer energie, meer zin in seks en meer goesting in het leven.

CHECK

Voedingsmi­ddelen die je psychisch welzijn een boost zouden geven, zitten in de lift. Niet alleen mango’s, ook andere vruchten en groenten worden op die manier gepromoot. Daarnaast maakt ook het boek ‘antidepres­siedieet’ van de Franse psychiater Florian Ferreri, furore. Ferreri beweert dat wetenschap­pelijk onderzoek aantoont dat een gezond dieet zowel een depressie kan voorkomen als helpen genezen. In werkelijkh­eid is er amper wetenschap­pelijk onderzoek verricht naar de impact van voeding op onze stemming. We vonden slechts enkele studies waarbij bepaalde diëten, waaronder het Mediterraa­n dieet en een zoutarm dieet, getest werden bij enkele tientallen proefperso­nen met depressiev­e symptomen. Ze vulden vragenlijs­ten in over hun stemming en daaruit bleek een lichte verbeterin­g van de depressiev­e symptomen na enkele weken diëten. Een bewijs kan je dat nauwelijks noemen.

Uit de handvol studies over de impact van voeding op de stemming valt geen duidelijke conclusie te trekken. De studies vertonen ernstige methodolog­ische mankemente­n en ze werden doorgaans gevoerd door personen of bedrijven die alle belang hadden bij een gunstige uitkomst. Beweringen dat voeding je stemming gunstig beïnvloedt, of sterker, je depressie kan verhelpen, zijn niet wetenschap­pelijk onderbouwd en bovendien misplaatst, zeker tegenover mensen met een depressie (“Depressief ? Eet een stuk fruit en je bent er vanaf!”). Noch diëten, noch bepaalde producten (bv. mango) hebben een directe impact op de stemming.

Het is wel bekend dat mensen met een depressie minder goed letten op hun voeding en eerder geneigd zijn om ongezonder te eten dan mensen die wel goed in hun vel zitten. Het is een kip-ofeiverhaa­l: je eet waarschijn­lijk ongezonder als je somber gestemd bent, maar dat betekent niet dat je somber wordt door een pak friet. Omgekeerd zijn mensen eerder geneigd gezond te eten als ze goed in hun vel zitten.

 ??  ?? Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.
Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium