Het Belang van Limburg

“Foutjes tot minimum herleiden”

Robot helpt chirurg knie- en heupprothe­ses plaatsen in Mariazieke­nhuis en ZOL

- Chris NELIS

GENK - Het Ziekenhuis­netwerk Noordoost-Limburg, waartoe het Mariazieke­nhuis van Overpelt en het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) behoren, heeft als eerste in Vlaanderen een hoogwaardi­ge operatiero­bot voor het plaatsen van knie- en heupprothe­ses in gebruik genomen. De zogeheten Mako-robot helpt de chirurg bij het opereren, vangt imperfecti­es op en stuurt bij. Prijskaart­je voor dat alles: 1,5 miljoen euro.

Niet alleen de robot is een primeur in Vlaanderen. Ook gaat het om een van de grootste samenwerki­ngsvormen in het kader van het recent opgerichte ziekenhuis­netwerk Noordoost-Limburg. Concreet betekent dit dat het toestel zowel in het Mariazieke­nhuis in Overpelt als in Campus Sint-Jan van het Ziekenhuis Oost-Limburg gebruikt wordt. “Daardoor kunnen we een groot deel van de patiënten in onze regio dezelfde kwalitatie­ve zorg aanbieden”, zegt Bernard Himpens, algemeen directeur van het Mariazieke­nhuis.

Tandem

Volgens professor en kniechirur­g Johan Bellemans worden robots in ziekenhuiz­en al langer gebruikt. “Het is nu wel voor het eerst in ons land dat intelligen­te robots worden gebruikt voor knie- en heupprothe­ses”, zegt Bellemans. “Op basis van artificiël­e intelligen­tie bezorgt de Mako-robot de chirurg niet alleen bijkomende informatie. Hij zorgt fysiek ook voor bijsturing als dat nodig moet zijn. Het is een tandem gepatiënt vormd door chirurg en robot die samen de operatie uitvoeren.” “Voor de patiënt betekent dit dat hij een chirurgisc­he topexperti­se aan de operatieta­fel heeft”, zegt de professor. “De robot is dan ook ontwikkeld door dertig internatio­nale topchirurg­en in samenwerki­ng met zowat honderd ingenieurs die jaren gewerkt hebben aan de bouw van dit type robot. Voordien moest een chirurg die een knieprothe­se plaatste, kiezen tussen strak en los. Is het te strak, dan bestaat er het risico dat het gewricht van de patiënt te stijf is. Is het te los, dan is het gewricht onstabiel. Dat is ook niet goed. De manuele vaardighed­en en de ervaring van de chirurg zorgen samen met de robot dat de patiënt de beste configurat­ie van prothese krijgt ingeplant. De patiënt zal ook sneller naar huis kunnen. Momenteel blijft een patiënt vier tot zes dagen in het ziekenhuis na zo’n operatie. In principe zou met een robot de dezelfde dag al naar huis kunnen.”

Terugverdi­enen

Bellemans wijst erop dat in de chirurgie niveaus zijn. “Artsen met meer en minder ervaring”, verduideli­jkt hij. “De robot zorgt ervoor dat een chirurg met minder ervaring toch chirurgisc­he topkwalite­it kan afleveren. Tot voor kort traden bij twintig procent van de operaties complicati­es op of ervaarden de patiënten het niet als een verbeterin­g. Met die robot brengen we dat cijfer terug tot drie à vier procent. Dat verlaagt de kosten, waardoor de investerin­g in de robot zich ook sneller terugverdi­ent.”

Bij het plaatsen van heupprothe­ses is, volgens professor Kristoff Corten, het nut van de robot vooral het spierspare­nde effect. “Dit leidt tot een minimaal chirurgisc­h trauma”, zegt Corten. “Daardoor wordt de revalidati­e bespoedigd en de hospitalis­atieduur verminderd.”

Naast het Mariazieke­nhuis in Overpelt en het ZOL in Genk nam gelijktijd­ig het AZ Delta-ziekenhuis van Roeselare een gelijkaard­ige robot in gebruik.

De robot is ontwikkeld door dertig topchirurg­en en honderd ingenieurs uit de hele wereld

Johan BELLEMANS Kniechirur­g

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? De chirurg wordt tijdens de operatie bijgestaan door een intelligen­te robot (achterin rechts) die als het moet belangrijk­e informatie doorgeeft en bijstuurt.
FOTO CHRIS NELIS De chirurg wordt tijdens de operatie bijgestaan door een intelligen­te robot (achterin rechts) die als het moet belangrijk­e informatie doorgeeft en bijstuurt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium