Het Belang van Limburg

“Overal meelvliegj­es en ratten”

Buren maalderij Hern klagen overlast aan

- Johnny GEURTS/Fred PEETERS

De buren van de maalderij in de Sint-Hubertusst­raat in Hern komen amper nog buiten. “We worden belaagd door duizenden meelvliegj­es”, zeggen ze. “En jaarlijks vangen we hier een 60-tal grote ratten. We vragen dat de silo’s worden aangepast aan de regelgevin­g.” Volgens burgemeest­er Werner Raskin (VLD+) is het FAVV begin deze maand ter plaatse geweest voor een controle en wacht de gemeente het verslag af.

Vier jaar geleden kochten Gwendoline en Jean het huis naast de molenaar. “Hij was zelfs de verkoper en garandeerd­e ons dat hij binnen twee jaar zou stoppen met het bedrijf. We zijn nu vier jaar later en de maalderij is nog steeds actief. De overlast die de buren ondervinde­n wordt steeds erger”, zucht Gwendoline. “Naast onze tuin staan twee enorme verouderde silo’s. Het omhulsel is opgetrokke­n uit asbestplat­en. Als het gevaarte in gang schiet, komen er enorme stofwolken onze kant uit. De silo’s zijn verouderd en worden net als de filters niet op regelmatig­e basis schoongema­akt. Wat overblijft, is een papperige massa onderin de opslagtank­en, een broeihaard voor bacteriën. Als de temperatur­en stijgen, komen ook de meelvliegj­es naar buiten. Duizenden en duizenden tegelijk. Wasgoed buiten laten drogen is uit den boze. Gezellig buiten zitten of een barbecue is onmogelijk. Ons sociale leven is om zeep. Door de stress slaapt mijn vrouw slecht, ze is op van de zenuwen”, vertelt Jean.

Kinderen

Naast de meelvliegj­es heeft de buurt ook af te rekenen met een ware rattenplaa­g. “De maalderij is een broedplaat­s voor dikke ratten. Die beesten kruipen door onze tuin. Er staan momenteel een 10-tal vangkooien opgesteld. We vangen jaarlijks zo’n 60 ratten. Onze twee kleinkinde­ren kunnen onmogelijk buiten spelen.” Buurvrouw Birgit (28) treedt het koppel bij. “Ik trek met mijn kinderen naar mijn ouders om ze buiten te laten spelen, want hier is dit niet meer mogelijk. Een tijd geleden sloop zo een grote rat zelfs ons huis binnen.” Voor de buren is het genoeg geweest. “We willen zeker niet de broodwinni­ng van onze buurman afnemen. Maar gesprekken met de molenaar leid-

den tot niets. De mails die we stuurden naar de gemeente evenmin. We eisen een oplossing. Desnoods stappen we naar de rechtbank.”

De molenaar zelf wenste niet te reageren op de polemiek.

FAVV

De burgemeest­er reageert wel. “De eerste klacht van de buurvrouw dateert van een jaar geleden”, zegt burgemeest­er Werner Raskin (VLD+). “Wij hebben toen meteen het Federaal Agentschap voor de Voedselvei­ligheid (FAVV) gevraagd om een controle uit te voeren. De klachten zijn dan achterwege gebleven maar nu, één jaar later, worden de vliegjes met het warme weer zeer actief.” Daarom vroeg de gemeente een nieuwe controle aan en het FAVV kwam op 9 april ter plaatse. Burgemeest­er Raskin: “Ik wacht nog op het officiële verslag. Maar de controleur­s lieten aan onze milieu-ambtenaar weten dat de vliegen niet van de silo komen maar van de omgeving. Als dat zo is, moet de maalder de boel opschonen. Ik kan niet zomaar een ondernemin­g sluiten. Het bedrijf is in orde met alle vergunning­en.” Er is ook een klacht over ratten, stof en asbest? Raskin: “Bij een rattenplaa­g doen we een beroep op een rattenvang­er en die is vorig jaar ook ter plaatse geweest. Als dat nodig is, zullen we hem opnieuw sturen. Dat er enige stofoverla­st is van het bedrijf, kan ik aannemen, maar dat wisten de buren toen ze het huis kochten.”

 ?? FOTO'S JOGE ?? Buurman Jean plaatst vangkooien in zijn tuin tegen de ratten. De silo’s naast zijn tuin hebben een omhulsel van asbest en zijn een broeihaard voor meelvliegj­es.
FOTO'S JOGE Buurman Jean plaatst vangkooien in zijn tuin tegen de ratten. De silo’s naast zijn tuin hebben een omhulsel van asbest en zijn een broeihaard voor meelvliegj­es.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium