Het Belang van Limburg

“Heel aangrijpen­d”

Virtueel spoorlopen laat jongeren gevaren inzien

- Dirk JACOBS

De 1.800 leerlingen van Kindsheid Jesu in Hasselt namen gisteren als eerste in Limburg deel aan het project ‘The Floor’. Daarmee wil Infrabel hen waarschuwe­n voor de gevaren van spoorlopen. “Want ondanks alle campagnes waren er in 2017 nog 807 meldingen en vielen er zeven doden te betreuren”, zegt Frédéric Petit van Infrabel.

pleet zwart. In de verte roept iemand nog ‘Pas op, een trein…’ “Heel aangrijpen­d”, zegt Maarten Raymaekers (14). “Dit zet je toch aan het denken. Of ik ooit zou spoorlopen? Nee, ik maak liever een omweg.” “Omdat we vlakbij het station van Kiewit liggen en omdat nogal wat leerlingen met de trein komen, zijn we hier vanaf de eerste lesdag mee bezig”, zegt directeur Tom Cox van de KHJ-Middenscho­ol. “Als we vernemen dat een leerling de sporen dwarst, gaan er met een hele reeks toeters en bellen op af en worden de ouders meteen uitgenodig­d voor een gesprek. Maar dat neemt niet weg dat controles van de spoorwegpo­litie en Securail noodzakeli­jk blijven.” Welke boete riskeert een spoorloper? “Vanaf 156 euro tot ver boven de 1.000 euro, en zelfs een gevangenis­straf van acht dagen”, zegt Jos Colaers van de spoorwegpo­litie. “Daarnaast riskeren bezitters van een rijbewijs ook nog eens de intrekking daarvan.”

→ Scholen die ‘The Floor’ willen laten langskomen en lesmateria­al willen bestellen kunnen dat via www.infrabel.be. Het filmpje waarmee Infrabel doorheen het land trekt is best ‘shocking’. Dat was te merken aan de reacties van een groep leerlingen toen ze de virtual reality-bril opzetten. Ze zien beelden vanuit het standpunt van een jongen die wandelt bij een overweg. Hij slaat een babbel met wat vrienden en kennissen en wordt dan geroepen door anderen aan de overzijde van het spoor. De jongen stapt zonder nadenken over en plots begint de vloer te trillen omdat er een trein nadert. Na de eerste stap richting sporen wordt het scherm com-

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? De beelden lijken levensecht, zo blijkt uit de reacties.
FOTO SERGE MINTEN De beelden lijken levensecht, zo blijkt uit de reacties.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium