Het Belang van Limburg

Onderzoek naar ingestorte schuur

-

Het instorten van de oudste schuur van Hamont-Achel vorige week lokt heel wat verontwaar­digde reacties uit. De inspectie Onroerend Erfgoed heeft de eigenaar vorig jaar nog verschille­nde keren gewezen op de ernst van de situatie. Een stabilitei­tsbureau moet nu bekijken hoe het erfgoed kan worden hersteld.

Het ingestorte gebouw maakt deel uit van de Laathoeve, een complex aan de Beverbeek dat zijn oorsprong vindt in 1300. De schuur dateert uit de 16de eeuw. “Al in april 2017 stelden we een pv op met betrekking tot de verwaarloz­ing van de hoeve”, zegt Brigitte Borgmans, van het departemen­t Omgeving. “Dat werd overgemaak­t aan het parket. Bij een plaatsbezo­ek deelden we de eigenaar toen uitdrukkel­ijk mee dat hij naar een oplossing moest zoeken.”

Wat later nam de inspecteur Onroerend Erfgoed opnieuw contact op met de eigenaar. “Die gaf toen duidelijk aan zich bewust te zijn van de ernst van de situatie. Hij had contact opgenomen met het Agentschap Onroerend Erfgoed. Ondertusse­n wou ook de gemeente mee een uitweg zoeken en bekijken welke herbestemm­ing mogelijk was.”

Helaas stortte vorige week de schuur dus in. “In het kader van later herstel moet alle puin blijven liggen. Ondertusse­n heeft de inspectie Onroerend Erfgoed een stabilitei­tsbureau aangesteld. Eind deze week is er een overleg gepland waarbij de betrokken partijen aanwezig zullen zijn.”

 ?? FOTO GVB ?? Vorige week stortte een deel van de schuur in.
FOTO GVB Vorige week stortte een deel van de schuur in.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium