Het Belang van Limburg

EDMILSON ONTBINDT ZIJN DUIVELS

Verdient flankaanva­ller door sterke play-off 1 selectie bij nationale ploeg?

- Bob FAESEN

Junior Edmilson is on fire in play-off 1. Na zijn vijfsterre­nprestatie tegen Club Brugge (4-4) zit de Braziliaan­se Belg al aan drie goals en drie assists in vijf matchen. Op zijn 23ste koppelt hij eindelijk efficiënti­e aan zijn acties. Volgens Mehdi Carcela is Edmilson, sinds juni vorig jaar in het bezit van een Belgisch paspoort, zelfs rijp voor de Rode Duivels. “Ik ben er nog niet mee bezig”, nuanceerde de ex-Kanarie meteen. Vital Borkelmans, onder Marc Wilmots assistentb­ondscoach, geeft Edmilson “minder dan tien procent kans om opgeroepen te worden.” Voormalig bondscoach Paul Van Himst is optimistis­cher. “Ik zou niet van mijn stoel vallen als hij geselectee­rd wordt.”

PAUL VAN HIMST Bondscoach tussen 1991-1996 “Liggen kansen op linkerflan­k”

“Edmilson verkeert op dit moment in topvorm”, vindt ook exbondscoa­ch Paul Van Himst. “Eerlijk gezegd, verbaast me dat niet. Hij heeft zijn kwaliteite­n immers al vaker getoond. Hij beschikt over veel klasse en kan met zijn snelheid en techniek op elk moment het verschil maken. Gezien zijn potentieel mag Junior zeker hopen op een selectie voor de nationale ploeg. We zouden eigenlijk in het hoofd van bondscoach Roberto Martinez moeten kunnen kijken, want we weten niet hoe de Spanjaard over hem denkt. Nochtans beslist hij wie meegaat naar het WK in Rusland. Waarschijn­lijk zitten de 23 namen al in zijn hoofd.”

“Je moet ook het karakter van Edmilson een beetje kennen”, vervolgt het Anderlecht-icoon. “Past hij in de groep? Het is niet noodzakeli­jk een nadeel dat hij in de Belgische competitie speelt. Martinez bekijkt geregeld matchen in ons land. Hij zal hem dus wel kennen. Als Edmilson een middenveld­er was geweest, achtte ik hem gezien de zware concurrent­ie kansloos voor het WK. Maar op de linkerflan­k liggen er misschien kansen. Ik zou in ieder geval niet van mijn stoel vallen als hij de volgende keer geselectee­rd wordt.”

VITAL BORKELMANS Assistent-bondscoach tussen 2012-2016 “Concurrent­ie

is te groot”

“Bij de Rode Duivels is de concurrent­ie stevig voor Edmilson”, vreest Vital Borkelmans. “In het systeem van Martinez heb je Carrasco, Chadli, Limbombe en zelfs nog Vertonghen. In een andere opstelling zouden onder meer Hazard en Mertens zijn concurrent­en zijn. Dat zijn toch spelers van een ander kaliber. Als de blessurela­st hoog is, weet je natuurlijk nooit. Maar ik acht de kans op een selectie minder dan 10 procent.”

“Ik vind dat Junior, net als Leandro Trossard van KRC Genk, over kwaliteite­n beschikt”, vervolgt de voormalig assistent-bondscoach. “Al jaren zie je dat hij iets heeft. Hij viel een beetje terug door de problemen bij Standard, maar zit nu samen met de hele ploeg in de goede flow. Hij is fysiek in orde, kan verdedigen, scoren en een assist geven. Maar het is niet omdat je een of twee keer goed speelt, dat je meteen in aanmerking komt voor de Rode Duivels. Vorige keer riep Martinez 28 spelers op. Wie van die jongens moet dan afvallen?” “Toen ik assistent was van Marc Wilmots riepen we ook spelers op uit de Belgische competitie. Maar bij de nationale ploeg konden ze het ritme niet volgen. Onze competitie, zelfs play-off 1, is van een ander niveau. Ik kan dat beamen, want ik heb 4,5 jaar rondgereis­d en zag genoeg spelers die het moeilijk hadden bij ons. “

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium