Het Belang van Limburg

Met rug tegen de muur

LUCA BRECEL moet vanmiddag 3-6 ophalen

- Van onze verslaggev­er in Sheffield Marnik GEUKENS

Luca Brecel startte gisteren het WK snooker in mineur. Na de eerste sessie stond hij met 3-6 in het krijt tegen Ricky Walden. Brecel zal met de rug tegen de muur dus de stunt van Marco Fu moeten herhalen. Die zette precies één jaar geleden een 2-7 om in een overwinnin­g

(10-9) tegen…

Luca Brecel.

De 23-jarige nummer 13 van de wereld zal vanmiddag (15.30 uur) uit een ander vaatje moeten tappen, wil hij het tij nog keren. De wedstrijds­tatistieke­n waren duidelijk: Brecels safety was van het niveau van die van Walden, zijn long pots waren zelfs iets beter. Maar zwaar scoren deed alleen de Engelsman, die door een rugblessur­e uit de top 16 tuimelde, maar hier vijf jaar geleden al in de halve finales stond. Brecel potte pas in het slotframe zijn eerste +50break (89), Walden liet er vijf optekenen, inclusief één century (105).

Dame Fortuna

De reekshoofd­en beleven zware tijden in het Crucible, waar nog elektricit­eit in de lucht hing toen Brecel en Walden de arena binnenstap­ten. Shaun Murphy had net een thriller verloren tegen ijskonijn Jamie Jones (10-9), meteen is al het derde reekshoofd - en na Selby de tweede ex-wereldkamp­ioen - naar huis. Ook Marco Fu overleefde de eerste ronde niet tegen nummer 68 Lyu Haotian, het geeft aan hoe dicht alles bij mekaar zit in het huidige snooker. Ricky Walden opende als een speer (0-2). Brecel zat aan zijn stoel genageld. Zijn verdedigin­g vertoonde in de beginfase gaten, ook elk tikje draaide uit in het voordeel van zijn tegenstrev­er. Dame Fortuna veranderde in frame drie echter van kamp. Ei zo na stal Walden het frame dankzij enkele snookers, maar na net geen 39 minuten verdween op een verdedigin­gspoging van Brecel de herspotte zwarte bal met een gelukje in de centerpock­et (1-2). ‘The Belgian Bullet’ grijnsde en fluisterde ons op weg naar het toilet in het oor: “Dat mocht ook wel eens , niet?”

Break van de hoop

Een exclusieve quote tijdens een match, voor alles is er een eerste keer. Maar de glimlach verdween snel. De comeback werd een halt toegeroepe­n door Walden, die met breaks van 105 en 90 tot 1-4 uitliep.

Niet dat Brecel geen kansen kreeg. Zijn long pots waren bijwijlen knap, ook de tactische gevechten won hij regelmatig. Maar zwak positiespe­l - al langer zijn achilleshi­el - en enkele makkelijke missers gaven het initiatief steeds terug aan Walden. Pas bij 2-6 potte Brecel, die bleef knokken, een knappe 89. De break van de hoop, die hem vanmiddag moet inspireren om een achtervolg­ingsrace met succes af te ronden. Ronnie O’Sullivan deed het hem zondag voor tegen Stephen Maguire (van 3-6 naar 10-7) maar zeker de spectacula­ire ommekeer tegen Marco Fu een jaar geleden zal afgelopen nacht door Brecels hoofd hebben gespookt.

TUSSENSTAN­D (BEST OF 19)

LUCA BRECEL - RICKY WALDEN 3-6: 7-75, 0-69(68), 70-63(respot), 0-105(105), 0-90(90), 73-0, 24-101(74), 6-76(76), 89(89)-0.

 ?? FOTO WORLD SNOOKER ?? Luca Brecel moet vandaag uit een ander vaatje tappen tegen Ricky Walden.
FOTO WORLD SNOOKER Luca Brecel moet vandaag uit een ander vaatje tappen tegen Ricky Walden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium