Het Belang van Limburg

“Luca mag niet te veel aan zijn techniek schaven”

(Ex-)wereldtopp­ers over het seizoen vol extremen van Luca Brecel

-

Hij won dit seizoen het China Championsh­ip en haalde de halve finales in het World Open. Maar Luca Brecel verloor in 2018 ook zeven van zijn negen wedstrijde­n. Hoe kan zoiets en hoe ga je daar als speler mee om? Wij vroegen het in Sheffield aan drie (ex-)wereldtopp­ers.

Mark Allen (foto) weet perfect wat Luca Brecel overkwam. De Noord-Ier won in januari de Masters, maar verloor dit seizoen ook vijf keer in de eerste ronde. Waardoor hij zich pas in extremis als nummer 16 voor het WK kon kwalificer­en. Gisteren rekende Allen, die sinds kort samenwerkt met Brecels ex-coach Chris Henry, af met Liam Highfield in de eerste ronde (10-5). “Snooker kan een verschrikk­elijke sport zijn”, grijnst Allen. “Omdat het niveau zo fel gestegen is, kan je snel van de hoogste toppen in de diepste dalen belanden. Luca startte het seizoen als een wervelwind, misschien heeft hem dat te veel doen achteruit leunen. Onderschat echter ook het probleem van het verlies van zijn keu niet. Ik herinner me dat hij op de Masters tegen mij twee keus had meegebrach­t. (Schatert) Ik was er niet gerust in. Luca moet zich vooral niet te veel zorgen maken. Je moet harder trainen en minder nadenken in zo’n periode. En hij heeft zoveel talent dat hij snel weer boven water komt. Is het niet hier in het Crucible, dan elders volgend seizoen.”

Lange backswing

Alan McManus maakt op zijn 47ste nog steeds deel uit van het proflegioe­n, twee jaar geleden haalde hij nog voor de derde keer de halve finales in Sheffield. Tegelijker­tijd is ‘The Mac’ een gewaardeer­d commentato­r bij de BBC. “Als ik hoor dat Luca werkt aan zijn houding aan tafel, dan sta ik daar toch een beetje huiveracht­ig tegenover. Hij heeft van zichzelf een erg vloeiende stijl met een heerlijk lange backswing. Daar mag je niet te veel aan schaven, dan neem je zijn kwaliteit weg.” “De top is zo breed, tal van wereldtopp­ers zijn zelfs uit de top 16 gevallen”, heeft ook McManus gezien. “Dan kunnen er mindere momenten bijzitten, die je niet mogen doen twijfelen. Want het gevaar schuilt in je hoofd.”

Crucible als keerpunt

BBC-collega Dennis Taylor (69) won 32 jaar geleden in het Crucible de beroemdste WK-finale ooit tegen Steve Davis. Hij leerde Luca Brecel acht jaar geleden kennen, toen hij op uitnodigin­g van de VRT de ‘trofee van sportbelof­te van het jaar’ uitreikte.

“Een schitteren­de jongen met fantastisc­he ouders”, glimlacht Taylor. “Ik ben zijn carrière op de voet blijven volgen en hou van zijn natuurlijk­e stijl. Alan heeft gelijk dat hij daar niet aan mag schaven. Jimmy White moest je ook niet met een techniektr­ainer opzadelen. Luca moet niet bang zijn, die topprestat­ies komen terug. Misschien hier al. Luca is op zijn best onder de schijnwerp­ers, nergens schijnen ze feller als in het Crucible.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium