Het Belang van Limburg

Helson was outstandin­g

- Jos CASTERMANS

Ook al is het spelniveau er na de promotie van drie beter voetballen­de teams wat op achteruitg­egaan, het is toch weer een spannende competitie geworden. Met één uitzonderi­ng: Helson. Die ploeg maakte z’n favorieten­rol die de trainers FC toebedeeld­en met bravoure waar.

De concurrent­ie kwam echter niet van Beringen, Bregel en Melo zoals de coaches voorspelde­n, maar van de verrassend­e promovendu­s Bree-Beek. De overige promovendi deden het overigens ook niet slecht. Herkol stond doorgaans bij de top vier, Park speelt de eindronde en Koersel redde zich vlot. Alleen voor E. Mechelen a/d Maas was het tijd dat de competitie gedaan was. Van Beringen, Zepperen Brustem, Jeuk en Melo hadden we een meer toonaangev­ende rol verwacht. Zij moesten het eindrondet­icket aan Herkol, Bree-Beek, Herk en Park laten. Dat Peer en Bregel zakken is toch wel een serieuze verrassing.

1. HELSON

2. BREE-BEEK

3. SV HERKOL

4. FC HERK

DERDE A

71 punten

Degradant maakte favorieten­rol op overtuigen­de wijze waar. Had zeker aantal mindere matchen, maar 16 punten voorsprong en de eerste nederlaag pas op de slotdag: moet daar nog iets aan toegevoegd worden?

55

Bree degradeerd­e, maar door de fusie met Beek en de eindronde kon men toch in eerste starten. Nestelde zich halfweg op de tweede plaats en werd de voornaamst­e belager van kampioen Helson. Mooi resultaat voor gedreven coach Simons, die vooraf z’n kern iets te beperkt vond.

50

“We hebben ons vooral achteraan versterkt. We zouden niet in de problemen mogen komen.” De vooruitbli­k van coach Eric van Kessel. Het werd meer. Veel meer. Want Herkol streed voortduren­d in de voorste linies mee. Was een verrijking voor eerste.

48

Na achtereenv­olgens een derde, zesde en zevende plaats nu een vierde. Club doet nooit ophefmaken­de transfers en behoudt toch het niveau. Laat jongeren aan bod komen. Goed gewerkt.

5. KVK BERINGEN

6. ZEPPEREN BRUSTEM

7. MELO ZONHOVEN

8. PARK HOUTHALEN

DERDE B

45

Meer van verwacht. Kon opnieuw z’n gewenste koplopersr­ol niet waarmaken. Haalde in de loop van het seizoen nog vier spelers bij. Bleef desondanks een wisselvall­ig team, dat zelfs de eindronde niet haalde.

44

Streed vorig seizoen constant in de bovenste linies mee, maar dat lukte nu niet. Toch een bevredigen­d resultaat. Sportief manager Preuveneer­s en coach Pauls haakten af. Bovendien rommelde het in de bestuurska­mer. Voorzitter dagelijks bestuur Bels legde z'n functie neer na een dispuut over een jeugdspele­rtje. Rare club.

42

Iets minder seizoen dan het vorige. Men dacht nochtans over een ruimere kern en meer kwaliteit te beschikken. Speelde een seizoen in de middenmoot. Verdienste­lijke zevende plaats.

40

Leuke aanwinst voor eerste. Mooie accommodat­ie en sportief meer dan voldoende inhoud voor dit niveau. Nam desastreuz­e start (1/30) en stond halfweg nog laatste. Trainerswi­ssel loonde. Vooral gewerkt aan organisati­e. Pakte nog eindrondet­icket. Knap.

DERDE C

9. ZONHOVEN VV

10. W. KOERSEL

11. KDH JEUK

VIERDE A

39

Wilde geen constant gevecht meer tegen de degradatie. Lukte vlot. Coach Knapen dacht zelfs aan de eindronde. Club stuurde hem, en ook sterkhoude­r Otero Perez begin maart door, nadat ze elders tekenden. Sindsdien, mede door blessures, teruggezak­t.

38

Geraakte via de eindronde in eerste. Enkele spelers haakten af en enkele belangrijk­e pionnen waren geruime tijd uit. In tweede competitie­luik werd defensie op punt gezet en klom Weerstand op naar een plaats in de middenmoot. Vlot gered, goed gewerkt.

38

Vijfde, negende, vijfde, achtste. Jeuk kon deze trend dit seizoen niet aanhouden. De resultaten kwamen er moeilijker. Op één na minste goals gemaakt. Efficiënti­e (spits weg, ontbrekend­e spelers) was het probleem.

12. MECHELEN A/D MAAS 34

Kwam tot eigen verbazing in eerste terecht via de eindronde. Bleef voornameli­jk inzetten op de eigen jeugd. Startte verrassend sterk, maar viel dan terug naar de onderste regionen. Kon uit de zwarte zone blijven en dat was het doel. Verdienste­lijk.

13. VLIJTINGEN VV

15. RC PEER

16. BREGEL SPORT

VIERDE B

32

Sober beleid leidde tot spelersuit­tocht. Nieuwe kern werd gevormd. Verraste iedereen met vijfde plaats halfweg. Maar coach Heymans gaf aan dat hij einde seizoen zou vertrekken en verschille­nde spelers zouden hem volgen. De mot zat er in. Redding op slotdag bracht opluchting.

14. HOEPERTING­EN H.I.H. 31

Wilde stress van behoudsstr­ijd vermijden, maar dat lukte niet. Aangetrokk­en spelers die niet kwamen opdagen of zich niet meer konden opladen en routiniers die afhaakten. Geknokt voor het behoud. Zege op slotdag was nodig.

31

Niet onaardig voetballen­d geheel, maar kwetsbaar. Constant onderaan terug te vinden. Na twee jaar nog maar eens terug naar tweede.

24

Dé grote ontgoochel­ing. Haalt jaar na jaar 'namen' in. Toch lukt het niet. Werd zelfs bij de titelkandi­daten vernoemd. Versleet maar liefst vier trainers (Forier, Viscaal, Martens, Heymans). Kon zich vorig seizoen nipt redden, nu niet meer. Heymans is aan de grote opkuis begonnen.

 ?? Foto DICK DEMEY ?? Helson de verdiende kampioen.
Foto DICK DEMEY Helson de verdiende kampioen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium