Het Belang van Limburg

Camera’s tegen overlast op Lindeman en Heldenplei­n

-

Burgemeest­er Mario Borremans bevestigt dat er locaties zijn in Heusden-Zolder waar er meer overlast is. Op De Lindeman bijvoorbee­ld. Dit is een wijk waar vooral ex-mijnwerker­s wonen en kansarme gezinnen. “De wijk Lindeman is inderdaad één van de buurten waar we een camera willen plaatsen”, zegt Borremans. “We hebben samen met de lokale politie van Heusden-Zolder de cijfers van de voorbije periode geanalysee­rd. Het aantal klachten uit deze wijk is gestegen. Het gaat onder meer om overlast zoals vandalisme en zwerfvuil. Maar ook om drugsactiv­iteiten. Het is niet mogelijk om de klok rond een politiecom­bi te voorzien op die plaatsen. We vinden het belangrijk dat dit wordt opgevolgd. Daarom hebben we gekozen om daar een vaste camera te plaatsen. Op die manier hebben we meer kans om de daders te vatten en voor de bewoners een veilige buurt te creëren.”

Een tweede camera komt op het Heldenplei­n. Dat is de parking tegenover het gemeentehu­is. “Ook daar merken we een stijging van allerhande overlast, vooral na de openingsur­en van het gemeentehu­is”, zegt Borremans. “Blijkbaar krijgt de parking late bezoekers die afval achterlate­n. We hebben ook al te maken gehad met vandalisme aan de achterkant van ons gemeentehu­is. Dergelijke dingen willen we samen met onze politiedie­nsten in kaart brengen en aanpakken. Met de camerabeel­den kunnen we de daders opsporen. De verplaatsb­are camera’s willen we overal gebruiken, maar vooral op plaatsen waarover we een melding binnenkrij­gen. Zo bestrijken we op termijn de hele gemeente ”, aldus Borremans. De politie van Heusden-Zolder staat achter de aankoop van dergelijke camera’s. “We gaan de beelden enkel bekijken als er sprake is van zogenaamde hits op aangeven van de gemeente. Het is dus niet de bedoeling om de beelden constant te bekijken of te analyseren. Onze politiemen­sen blijven steeds zichtbaar op straat. Uiteraard hebben we wel de mogelijkhe­id om de beelden in real time te bekijken als dit nodig is, bijvoorbee­ld bij druggebrui­k en of andere misdrijven”, aldus zonechef Luypaert.

Opschuiven

Laurenz Gelissen, die al bijna 9 jaar in de buurt van het Heldenplei­n woont, vindt de komst van de camera’s een goede zaak. “Als je niets te verbergen hebt, kan dat toch geen probleem zijn? De veiligheid in Zolder, meer bepaald aan het Heldenplei­n, is zorgwekken­d. Ik woon een straat verder en heb al verschille­nde keren gemerkt dat de parking aan het gemeentehu­is ’s avonds druk wordt gebruikt. Naar alle waarschijn­lijkheid worden daar drugs gedeald. Dat is een publiek geheim. Trouwens de parking achter de Aldi in Zolder is nog zo’n plaats. Ik vraag mij alleen af of dit de oplossing is? Zou je het probleem zo niet gewoon opschuiven naar een andere plek in de gemeente?”, aldus Gelissen.

 ?? FOTO LD ?? Het aantal klachten over overlast als vandalisme en zwerfvuil op de Lindeman is enorm gestegen.
FOTO LD Het aantal klachten over overlast als vandalisme en zwerfvuil op de Lindeman is enorm gestegen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium