Het Belang van Limburg

“Verkeer loopt hier nu al in het honderd”

Buurt tegen uitbreidin­g Aldi en komst Lidl

- Jozef CROUGHS

De bewoners van de Kattenstra­at en Ticherijst­raat in Sint-Truiden hebben bezwaar ingediend tegen de uitbreidin­g van het huidige Aldifiliaa­l in de Kattenstra­at. Ook tekenen ze bezwaar aan tegen de nieuwbouw van Lidl op de site van de vroegere garage Buga. “Wij eisen een mobiliteit­splan. Met de huidige winkels en scholen loopt het verkeer hier nu al in het honderd”, klinkt het.

De buren hebben een actiecomit­é opgericht en eisen dat de twee supermarkt­ketens ontsloten worden via de N80. “De winkels zorgen voor 80 procent van het verkeer in onze straat. Een ventweg of een in- en uitrit naar de N80 zouden een oplossing bieden. Aan het winkelcomp­lex van Stayen werd een volledig rijvak van de N3 afgebakend om dezelfde reden. Het verkeer loopt hier nu al in het honderd, ook door de scholen in de omgeving”, zegt Tom Kretzers, woordvoerd­er van het actiecomit­é. “En we verwachten dat dit nog erger wordt.”

Het actiecomit­é vraagt dat er eerst een degelijk mobiliteit­splan wordt opgemaakt. Een studie van 2015 toonde al aan dat het kruispunt met de N80-Tongersest­eenweg en de Kattenstra­at een gevaarlijk kruispunt is. “Alle auto’s die de Kattenstra­at verlaten, moeten via de Tongersest­eenweg. En sinds dit weekend komt daar ook nog het verkeer bij dat het nieuwe winkelcomp­lex Neven verlaat en dat haaks op de Kattenstra­at staat. Dit zal ongetwijfe­ld nog meer verkeershi­nder veroorzake­n. Hier moet eerst een oplossing voor gevonden worden”, zegt Tom.

Druk

In september weigerde de deputatie de stedenbouw­kundige vergunning die het stadsbestu­ur voorwaarde­lijk had afgeleverd. Bij de bouwaanvra­ag in beroep adviseerde de deputatie een ventweg of in- en uitgang via de N80. Bovendien is er nood aan 200 parkeerpla­atsen bij Aldi en geen 80 ondergrond­se zoals voorzien in de aanvraag. Schepen van Mobiliteit Bert Stippelman­s (CD&V) deelt de bekommerni­s van de bewoners. “Maar het is helaas het Agentschap Wegen en Verkeer dat daarover beslist. Wij zijn vragende partij voor een ventweg en wachten op een formeel standpunt van AWV voor dit dossier dat al meer dan 20 jaar aansleept. Wij zullen druk uitoefenen op AWV en zullen de bewoners bij de onderhande­lingen

betrekken.”

Onteigenin­gen

Bij Wegen en Verkeer zijn ze echter formeel: een rechtstree­kse inen uitrit via de N80 is niet aan de orde. “De N80 is een primaire weg 2, die het regionaal verkeer tussen twee steden moet ontsluiten en verbinden en het Ruimtelijk Structuurp­lan Vlaanderen zegt zeer duidelijk dat daar geen rechtstree­kse toegang mag zijn tot winkelcent­ra”, aldus woordvoerd­er Erik Sclep. “Er resten dan twee opties om de buurt te ontlasten: een ventweg aanleggen of de handelsact­iviteiten afbouwen en uitdoven. Een ventweg kan echter enkel indien er onteigend wordt. Maar in beide gevallen gaat dit om Ruimtelijk­e Ordening, en dat is een bevoegdhei­d van het stadsbestu­ur.”

Een ventweg kan enkel als er onteigend wordt. En dat is een bevoegdhei­d van de stad

Erik SCLEP Agentschap Wegen en Verkeer

 ?? Foto JCR ?? Het actiecomit­é vraagt dat Aldi en Lidl via de N80 ontsloten worden. “Kan niet”, klinkt het bij Wegen en Verkeer. “Een ventweg kan wel, maar dan moet er onteigend worden.”
Foto JCR Het actiecomit­é vraagt dat Aldi en Lidl via de N80 ontsloten worden. “Kan niet”, klinkt het bij Wegen en Verkeer. “Een ventweg kan wel, maar dan moet er onteigend worden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium