Het Belang van Limburg

Eerste panelen geplaatst... en weer verwijderd

Test ‘schuine spiegelwan­d’ Hasselts stadhuis mislukt

- Dirk JACOBS

De eerste panelen van de schuine spiegelwan­d van het nieuwe Hasseltse stadhuis zijn gisteren bevestigd. “Maar enkele waren beschadigd en ook het bevestigin­gssysteem staat nog niet op punt, al is dat quasi rond”, zegt stadsingen­ieur Marc Swyngedouw. De testpanele­n worden terug verwijderd, het is nu wachten op een nieuwe lading.

Arbeiders monteerden gisteren met twee hoogwerker­s de eerste van 170 panelen die samen de inmiddels beruchte schuine wand zullen vormen. “Een bewuste kleinschal­ige test, om zo een optimaal resultaat te garanderen”, zegt Swyngedouw.

Maar die test maakte al snel duidelijk dat enkele panelen beschadigd zijn en dat het bevestigin­gssysteem nog niet op punt staat. Dat systeem blijft kopzorgen baren nadat eerdere probeersel­s ook al mislukten. “De schuine wand komt er heel zeker. Maar we willen niet binnen enkele jaren opnieuw moeten sleutelen, vandaar dat we op zeker spelen. In tegenstell­ing tot wat veel mensen denken, gaat het hier ook niet om glasramen. Op de wand monteren we composietp­anelen met een kern uit polyethyle­en en een buitenlaag uit gepolierd aluminium. Dit materiaal wint aan popularite­it omdat het naast een mooi esthetisch effect ook sterkte combineert met een beperkt gewicht.”

De testpanele­n worden terug verwijderd. “Het is nu wachten op een lading nieuwe panelen voordat we een volgende test kunnen uitvoeren”, zegt Swyngedouw. “Die zijn al gemaakt en we verwachten ze de volgende weken. Hoe dan ook moet de wand er hangen tegen 17 juli. Dan staat de oplevering gepland.”

Monumental­e trap

Binnen in het nieuwe stadhuis gaat de afwerking intussen gewoon verder. “Zo werd de afgelopen weken de monumental­e trap, die in de inkomhal van de nieuwbouw het gelijkvloe­rs met verdieping 1 en 2 verbindt, in delen aangevoerd en ter plaatse in mekaar gelast. De meeste vooruitgan­g boekten we op de verdieping­en boven niveau twee. Daar zijn de schilder- en vloerwerke­n vergevorde­rd en is het plaatsen van de wandkasten en lockers gestart.” “In het nieuwe stadhuis werken we zo veel mogelijk papierloos en hanteren we het clean desk principe. Ieder personeels­lid krijgt één eigen vak in de lockers waarin ze hun laptop en persoonlij­ke spullen na de werkdag kunnen opbergen”, zegt burgemeest­er Nadja Vananroye (CD&V). “En ook aan de toekomstig­e werkplek van onze raadsleden is hard gewerkt. Het dak van het oude rijkswacht­gebouw werd integraal vervangen. Daaronder zijn we gestart met de afwerking van de collegekam­er en de raadzaal.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN
FOTO SVEN DILLEN ?? De trap in de inkomhal is intussen geplaatst.
FOTO SVEN DILLEN FOTO SVEN DILLEN De trap in de inkomhal is intussen geplaatst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium