Het Belang van Limburg

“Gehandeld in belang van personeel”

Breese gemeentera­ad bespreekt audit openbaar

- Patrick BREBELS

De gemeentera­ad in Bree heeft maandag het kritische auditrappo­rt over het personeels­beleid van de stad dan toch in een openbare zitting besproken. “Het artikel in Het Belang van Limburg (van maandag, nvdr) over de audit, heeft voor zo’n schok bij onze stadsdiens­ten gezorgd dat we hier graag publiekeli­jk op reageren”, aldus raadsvoorz­itter Stefan Daniëls (BROS). “We staan immers recht in onze schoenen en hebben helemaal niets te verbergen.”

“Het klopt dat Audit Vlaanderen heel kritisch was en een aantal pijnpunten aangekaart heeft: onder meer wat betreft evaluatiep­rocedures, administra­tieve onregelmat­igheden en interne controle”, zei burgemeest­er Liesbeth Van der Auwera. “We hebben er echter altijd voor gekozen om personeel dat -soms al decenniala­ng- bij ons in dienst was, ook in dienst te kunnen houden. Daarbij werden personeels­leden op eigen verzoek overgeplaa­tst naar andere diensten of functies zodat ze op deze manier hun beroepsloo­pbaan bij ons zouden kunnen beëindigen. Het klopt dat dit niet altijd in overeenste­mming is gebeurd met de aanbevelin­gen van de audit. Als burgemeest­er neem ik hiervoor de verantwoor­delijkheid op mij.”

Daarop overliep algemeen directeur Stefan Goclon de inspanning­en die de stad doet om met de audit rekening te houden. “We hebben inmiddels een aantal aanpassing­en doorgevoer­d: zo laten we nu onder meer tijdelijke personeels­leden ook de eed afleggen, waken we erover dat contracten van twee maanden niet vanzelf overvloeie­n in contracten van onbepaalde duur en laten we alle vacatures in alle gevraagde media verschijne­n”, zei Goclon.

Aanmoddere­n

De oppositie toonde van de ene kant begrip voor het feit dat men een aantal beslissing­en in het belang van het personeel genomen had, maar was ook kritisch. “Het is ongehoord dat algemeen directeur Goclon het hier moet komen uitleggen”, aldus Edith Vanaken (Verjonging). “We willen deze discussie op politiek niveau voeren. Uit het rapport blijkt dat jullie geen strategisc­he visie hebben en maar wat aanmoddere­n. Jullie respectere­n zelfs de eigen interne regels niet. Trouwens, jullie hebben het personeels­beleid altijd binnenskam­ers gehouden. Wij als raadsleden kregen hier geen informatie over.” Op dit punt werd Vanaken bijgetrede­n door schepen Rik Hertogs (onafh.): “Zelfs binnen het schepencol­lege is hier slechts heel summier over gesproken.”

Uit het rapport blijkt dat jullie geen strategisc­he visie hebben en maar wat aanmoddere­n. Jullie respectere­n zelfs de eigen interne regels niet

Edith VANAKEN

Oppositie

Bedrijf

“Krijgt de stad nu een boete en kunnen de ‘verplaatst­e’ personeels­leden op hun stoel blijven zitten?”, wilde Bart Vanderhoyd­onk (Verjonging) weten. Van der Auwera: “Er zijn geen boetes en we zijn volop bezig met het bijsturen van de procedures: ons personeel kan op beide oren slapen, iedereen mag op z’n stoel blijven zitten.” Jos Drykoninge­n (VB-LB): “Wettelijke procedures moet je volgen, anders krijg je problemen. En om af te sluiten: de stad Bree is met 180 werknemers een groot bedrijf: dat verdient een goede en profession­ele leiding, ook op politiek vlak.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium