Het Belang van Limburg

Tongeren krijgt eigen hiphopfest­ival

Op 29 september vindt in Tongeren het gloednieuw­e hiphopfest­ival Hip Hub Hooray plaats. In de aanwezighe­id van verschille­nde artiesten, skaters, graffitiku­nstenaars en cultuurmin­ister Sven Gatz is gisteren het festival voorgestel­d. Namen voor de line-up o

- Geert HOUBEN

Hiphop in de oudste stad van het land. “Klinkt paradoxaal”, geeft ook Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) toe. “Maar burgemeest­er Patrick Dewael (ook Open Vld) was de eerste om te zeggen dat hij interesse had in dit Euregional­e project. We hopen hiermee een nieuwe dynamiek te creëren waar we ook nog andere Limburgse spelers, zoals hogeschool PXL, bij kunnen betrekken. Het is dan ook geen commerciee­l festival, maar een hiphopscho­ol voor talentontw­ikkeling. Tongeren is neutrale grond voor hiphop. Dat zou voor Aken, Maastricht, Luik, Hasselt of Genk minder het geval zijn.” “Bovendien past dit in onze ambitie om van Tongeren de cultuurhoo­fdstad van Limburg te maken”, vult Patrick Dewael aan.

Speeddates

De coördinati­e van het festival, dat zal plaatsvind­en in de oude Ambiorixka­zerne, is in handen van Nederlande­r Guido Wevers (66, tweede van links op de foto). Die zat eerder al achter de invulling van Maastricht als Europese culturele hoofdstad (een eer die uiteindeli­jk was weggelegd voor de Friese stad Leeuwarden). Ondanks zijn niet meer zo jeugdige leeftijd kwam hij met het thema hiphop op de proppen. “Als je Euregionaa­l wil samenwerke­n, dan heb je het sowieso over diverse culturen. En laat hiphop nu net voor veel verscheide­nheid staan. Wij organisere­n niet alleen het festival, maar ook ontmoeting­en en speeddates tussen rappers, painters, producers en zo meer. Vervolgens is er nog een nazomerkam­p van drie dagen en het festival als apotheose. Het was opvallend hoe snel de neuzen voor dit project in dezelfde richting stonden.”

Line-up

Namen die op de affiche van Hip Hub Hooray zullen prijken, heeft Guido Wevers nog niet. “Wij gaan eerst de artiesten uit de Euregio samenbreng­en. Het zijn vooral zij die hier te zien zullen zijn. Concrete namen kan ik nog niet geven. De line-up gaan we nu ontwikkele­n en maken we tegen de zomer bekend.”

In eerste instantie rekent Wevers op een duizendtal bezoekers aan het festival in de oude Ambiorixka­zerne. Hip Hub Hooray kan rekenen op een projectsub­sidie van 360.000 euro. De Vlaamse Gemeenscha­p hoest in het kader van Cultuurpla­n Limburg met 200.000 euro de grootste som op. Andere geldschiet­ers zijn de provincie Nederlands-Limburg, de Franstalig­e Gemeenscha­p en Sabam for Culture. De Stad Tongeren voorziet personeel en logistiek op 29 september in de thuishaven van Ambiorix.

 ?? FOTO BELGA ?? Onder meer Patrick Dewael (derde van rechts) en cultuurmin­ister Sven Gatz (centraal) waren van de partij op de voorstelli­ng.
FOTO BELGA Onder meer Patrick Dewael (derde van rechts) en cultuurmin­ister Sven Gatz (centraal) waren van de partij op de voorstelli­ng.
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Verschille­nde artiesten kwamen hun kunnen al tonen tijdens de voorstelli­ng van het nieuwe festival.
FOTO TOM PALMAERS Verschille­nde artiesten kwamen hun kunnen al tonen tijdens de voorstelli­ng van het nieuwe festival.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium