Het Belang van Limburg

Faroek wil rechtstree­ks doorbraak forceren

Faroek Özgünes (54) heeft uw hulp nodig. Vanavond start immers het nieuwe opsporings­programma Faroek Live. “Een zaak oplossen in een halfuur kan niet, maar misschien forceren we wel mee de doorbraak.”

- Tom VETS

Over de exacte cases communicee­rt de zender pas in de loop van vandaag. “Het programma is anders van opzet dan het maandelijk­se programma dat we tot voor kort maakten”, zegt Faroek. “Je kan niet zomaar wat we maandelijk­s deden, overzetten naar een live gegeven. Zo praten we met politiemen­sen en magistrate­n, maar we kunnen nu ook al binnengelo­pen tips bespreken. Al blijven we realistisc­h. Een zaak is niet op een halfuur opgelost.” Maandag werd nog een volledige doorloop gedaan met een proefopnam­e. “Op de redactievl­oer bij VTM hebben we een speciale set ingericht voor ‘Faroek Live’.” De keuze voor een wekelijks programma was logisch. “Het tv-seizoen loopt van september tot einde mei. Als je één keer per maand kan uitzenden, kom je hoogstens aan negen aflevering­en. En per aflevering konden we maar zes cases belichten. Dan moet je al selectief worden. Als er iets de dag na een uitzending zou gebeuren, moet je ook weer vier weken wachten tot de volgende aflevering.”

‘Oproep 2020’

‘Opsporing Verzocht’ in Nederland bestaat al ruim dertig jaar. Ook het Britse ‘Crimewatch’ en het Duitse ‘Aktenzeich­en XY…Ungelöst’ bestaan al decennia. “‘Oproep 2020’ is de moeder van alle opsporings­programma’s op de Vlaamse tv. Ingrid De Putter en Piet Deslé presenteer­den vier jaar lang dat programma rond de eeuwwissel­ing. Daarna verkasten de opsporinge­n naar de VRT in ‘Koppen Justitie’, ‘Ooggetuige’ en later weer bij VTM in ‘Telefacts Crime’. Het was een justitiema­gazine, maar het opsporings­gedeelte werd steeds almaar groter. Waarop is beslist om van die opsporinge­n het uitgangspu­nt te maken. Zo kom je op- nieuw uit bij het authentiek­e live studioprog­ramma met politiemen­sen die een oproep doen.”

De inbreng van een tv-programma is waardevol. “Vaak missen speurders een belangrijk stukje van de puzzel, en kunnen we mee een doorbraak forceren. Dat is helemaal anders dan vroeger, toen politiedie­nsten enkel een beroep deden op een tv-programma als hun onderzoek was vastgelope­n. Dan moest je getuigen gaan zoeken van een overal van anderhalf jaar eerder.”

4K-beelden

Een programma als ‘Faroek Live’ kon pakweg tien jaar geleden niet gemaakt worden. “Vroeger moesten we het stellen met reconstruc­ties of robotfoto’s van daders. Dat waren heus geen kinderteke­ningen, maar niet zo accuraat als bewegende beelden. Vroeger had je enkel bewakingsb­eelden op VHS, waarvan de kwaliteit na enkele malen voor- en achteruit spoelen naar de vaantjes was. Nu filmen camera’s in HD of zelfs in 4K en ook nachtbeeld­en.” Twee seizoenen geleden werd een telling gedaan, en toen bleek dat 42 procent van de zaken werd opgelost. “Dat ligt perfect in lijn met ‘Opsporing Verzocht’ in Nederland. Volgens de politie zou het nu 46 procent zijn. Ik wil wel duidelijk zeggen dat ‘opgelost’ niet wil zeggen dat alle daders achter de tralies zitten. Maar men weet wel wie men moet zoeken.”

 ?? FOTO VTM ?? Vanavond gaat Faroek voor de eerste maal live.
FOTO VTM Vanavond gaat Faroek voor de eerste maal live.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium