Het Belang van Limburg

Luc Haekens heeft satirische thriller over het tv-wereldje klaar

-

Kijkers van ‘De Ideale Wereld’ kennen Luc Haekens als de reporter die met een uitgestrek­en gezicht hilarische straatinte­rviews doet. Nu heeft hij een boek geschreven, ‘De Ideale Walter’, waarin hij het tv-wereldje te kijk zet.

Eerder schreef Luc Haekens al ‘De Blauwe Gids’, over de adel. “Dat was gelinkt aan het tv-programma. Ik gebruikte het als excuus om bij de adel te mogen gaan filmen”, legt hij uit. “De eerste druk van vijfduizen­d exemplaren werd helemaal uitverkoch­t en de reacties waren zo positief – en ik vond schrijven zo plezant – dat ik nu een boek heb geschreven dat op zichzelf staat. Dat het verhaal zich in het tv-wereldje afspeelt, ligt bijna voor de hand omdat ik daar al enkele decennia in rondloop. Ik heb me met het schrijven geweldig geamuseerd en moest soms zelfs lachen met wat ik schreef.”

Geen wie is wie

De titel van het boek klinkt bijna zoals het tv-programma waar hij aan meewerkt. De ideale Walter is in dit geval de baas van een commerciël­e tvzender, TWEE, een man die ook een chique wijnbar bezit en van wielrennen houdt. Een knipoog naar Wouter Vandenhaut­e? Nee, Walter is geen alter ego van Wouter. Zijn gevestigde commerciël­e zender krijgt in het verhaal concurrent­ie van een nieuwe commerciël­e zender, ZEVEN, die iedereen zal wegblazen. Dus steekt Walter een paar tandjes bij om de nieuwkomer af te houden. Daarbij schuwt hij sensatie en voyeurisme niet om de kijkers bij TWEE te kunnen houden. “Ik heb alles en iedereen die ik in de tv-wereld ken in een betonmolen gekapt, goed gedraaid

en dan mijn personages uitvergroo­t”, beschrijft Haekens zijn werkwijze. “Ik wilde er vooral geen wie is wie van maken.”

Spiegel voorhouden

Dat het om een satirische thriller gaat, blijkt alleen al uit de programmat­itels van TWEE: ‘De mijne is van de Filipijnen’ (ooit de titel van een ‘Pano’-reportage), ‘Het Huis van Vertrouwen’ (een mix van ‘Big Brother’, ‘De Mol’ en ‘Blind Date’), ‘Lena Live’ (met dank aan Bleke Lena van Raymond van het Groenewoud, een talkshow waarin de vragen en de antwoorden worden gezongen),

‘De Maniakken’ (doet denken aan ‘Callboys’) en ‘From Zero to Hero’ (ooit de titel van een film over Jean-Marie Pfaff die er nooit gekomen is). Bij dat laatste format loopt het mis. Een van de personages uit het realitypro­gramma snijdt een onschuldig­e toerist in Brussel de keel over en door een soort van misverstan­d worden de beelden van de moord uitgezonde­n. Vreemd genoeg komt daar haast geen kritiek op. Integendee­l: veel kijkers kunnen maar niet genoeg krijgen van het gruwelijke tafereel en bekijken het nog eens en nog eens. “Ik wilde de kijker – maar ook mezelf – een spiegeltje voorhouden,” zegt Haekens. “Wat is de zin van al dat geweld? Waarom wordt het getoond? Ik hoop dat het door de overdrijvi­ng toch iets grappigs heeft.”

 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ?? Luc Haekens schreef ‘De Ideale Walter’.
FOTO DIRK VERTOMMEN Luc Haekens schreef ‘De Ideale Walter’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium