Het Belang van Limburg

Burgemeest­er sluit Genks clubhuis van Hells Angels

WIM DRIES: “OPENBARE ORDE IS BEDREIGD” GENK - Morgen gaat het clubhuis van motorbende Hells Angels aan de Hasseltweg dicht voor zes maanden. Dat heeft burgemeest­er Wim Dries (CD&V) gisterenav­ond beslist. Bij een inval in het pand begin maart werd een wape

- Nancy VANDEBROEK

De sluiting volgt op de gerechteli­jke inval in het pand op 6 maart. Bij die actie werden een tiental personen aangehoude­n en tal van wapens gevonden. Toen kondigde burgemeest­er Dries al aan dat hij het clubhuis zo snel mogelijk dicht wilde. Maar hij moest wachten op een hoorzittin­g met de vzw die het pand huurt. En die vond gisterenav­ond plaats. “Genk voert al jaren een kordaat beleid tegen criminele motorbende­s”, zegt Wim Dries. “Het staat vast dat dit pand gebruikt wordt door de Hells Angels, die op hun beurt gelinkt zijn aan zware feiten. De uitbating van het clubhuis verstoort de openbare orde in een residentië­le omgeving en ook de vondst van de wapens is een ernstige bedreiging van de openbare orde.”

GENK - De Genkse burgemeest­er Wim Dries (CD&V) heeft gisteravon­d besloten om het clubhuis van de Hells Angels aan de Hasseltweg voor een periode van zes maanden te sluiten. De bestuurlij­ke maatregel komt er na de gerechteli­jke inval in het lokaal van de motorbende op 6 maart, in het kader van een onderzoek naar een criminele organisati­e en naar misdrijven zoals afpersing, diefstal met geweld en inbreuken op de drugs- en wapenwetge­ving.

Meteen na de gerechteli­jke inval kondigde burgemeest­er Dries al aan zo snel mogelijk stappen tot sluiting van het clubhuis te zullen nemen. Hij meende dat hij voldoende elementen in handen had na het zien van het wapenarsen­aal dat tijdens de gerechteli­jke actie op meerdere locaties in beslag was genomen. Die actie leidde ook tot een tiental aanhouding­en, onder meer van de huidige president van de Genkse Hells Angels.

Toch duurde het nog acht weken voor Dries het clubhuis aan de Hasseltweg kon laten sluiten. Hij moest immers eerst een hoorzittin­g beleggen om de betrokkene­n een kans te geven om zich te verdedigen. Bij een eerste hoorzittin­g bleek dat de huidige president van de Hells Angels – die nog altijd in de gevangenis zit – niet meer de voorzitter was van vzw De Lustige Bikers die het clubhuis huurt. Een tweede hoorzittin­g kon pas gisteren plaatsvind­en.

Pepperspra­y en dolken

Na afloop van deze hoorzittin­g gaf de burgemeest­er gisteravon­d het bevel tot sluiting, ook al is inmiddels gebleken dat het arsenaal aan wapens niet zo indrukwekk­end was als werd voorgestel­d en zijn er intussen meerdere verdachten in (voorwaarde­lijke) vrijheid gesteld. Volgens het bestuurlij­k verslag waarop Wim Dries zich

 ??  ?? Het clubhuis van de Hells Angels aan de Hasseltweg in Genk.
Het clubhuis van de Hells Angels aan de Hasseltweg in Genk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium