Het Belang van Limburg

Slim of dom?

- Door Yves Lambrix

Zet u ook grote ogen op telkens u uw bergruimte betreedt en de draaitelle­r van uw elektricit­eitsmeter als een gek ziet tekeergaan? Wel, dat wordt binnenkort verleden tijd. Vanaf 1 januari wordt de digitale meter verplicht ingevoerd en verdwijnt de oude, vertrouwde Ferrarisme­ter. Met die nieuwe ‘slimme’ meter wil Vlaams Energiemin­ister Bart Tommelein (Open Vld) ervoor zorgen dat u en ik straks een lagere elektricit­eits- en gasfactuur krijgen.

Het zal wel toeval zijn, maar net op de dag dat de minister die nieuwe meter officieel voorstelt, trekt oppositiep­artij sp.a voor de zoveelste keer ten oorlog tegen dit vernuftige apparaatje. De vijf grote netbeheerd­ers (waaronder Infrax en Eandis) kampen namelijk met softwarepr­oblemen waardoor de ontwikkeli­ng van de centrale databank vertraging oploopt. Die databank is nodig om die digitale meter ‘slim’ te maken, waardoor eigenaars van zonnepanel­en hun overproduc­tie kunnen verkopen en op het net plaatsen. De socialiste­n beweren dat het om twee jaar uitstel én een meerkost van 50 miljoen euro gaat, bovenop de 200 miljoen die u en ik via onze stroomfact­uur al voor het systeem hebben betaald. Volgens sp.a zal de nieuwe meter enkel een duurdere versie van de huidige worden. “Schande”, tieren de kameraden in koor.

The duty of an opposition is to oppose. En ja, minister Tommelein en de netbeheerd­ers beamen dat het nieuwe systeem kinderziek­tes vertoont en vertraging oploopt. Maar hoe dom zou het zijn om het kind nu met het badwater weg te gooien? De meerwaarde van de digitale meter zal groot zijn. De netbeheerd­er kan veel besparen door de digitale meteropnam­e, door het op afstand activeren van de budgetmete­rs (voor wanbetaler­s), door betere detectie van fraude, enz. De energielev­erancier kan de energiebeh­oefte van zijn klanten beter inschatten en zijn productie daaraan aanpassen. En de klant zelf kan zijn stroomverb­ruik door die slimme meter doen dalen: via apps zal die ons zeggen welke toestellen energiever­slindend zijn en moeten worden vervangen, of laat die de wasmachine draaien op het ogenblik dat de stroom goedkoop is. Kortom, de baten zullen de kosten op termijn ruimschoot­s overstijge­n.

Sp.a klaagt terecht aan dat de nieuwe meter allesbehal­ve perfect zal zijn. Maar beweren dat hij een lege doos is die ons hopen geld zal kosten, is de waarheid geweld aandoen. Met zijn revolution­aire toegangspo­orten (P1 en S1) zet de digitale meter de deur van elke woonkamer wagenwijd open naar een hypermoder­n en bewust energiebel­eid . Tenzij het de bedoeling is dat we samen met Portugal en Bulgarije willen vasthouden aan de primitieve draaischij­f die we vandaag kennen? In dat geval kunnen we evengoed opnieuw de Leuvense stoof en kaarsverli­chting beginnen te promoten.

Met zijn revolution­aire toegangspo­orten zet de nieuwe, digitale meter de deur van elke woonkamer wagenwijd open naar een hypermoder­n en bewust energiebel­eid

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium