Het Belang van Limburg

“We worden uitgeperst als citroenen”

Spontane staking bij Lidl: 82 winkels houden deuren dicht

- Ruben STEEGEN/Zahra BOUFKER

GENK - In meer dan tachtig Lidl-filialen is gisternami­ddag een spontane staking uitgebroke­n na mislukt vakbondsov­erleg met de nationale directie. Het zwaartepun­t van de actie lag in Limburg, waar 24 van de 34 filialen de deuren dicht hielden. “Het personeel wordt uitgeperst als citroenen”, klinkt het bij de vakbonden, die bijzonder teleurgest­eld zijn in de maatregele­n die de directie gisteren op tafel legde om de werkdruk te verlichten. Ook vandaag zal er nog in verschille­nde vestiginge­n worden gestaakt.

Gisterenoc­htend zat de nationale directie van warenhuisk­eten Lidl samen met de drie grote vakbonden om te praten over de werkdruk, die volgens de vakbonden systematis­ch wordt opgedreven. “Het takenpakke­t van de werknemers wordt continu uitgebreid zonder dat daarvoor voldoende personeel wordt voorzien”, zegt vakbondsse­cretaris Johan Lippens van bedienden-vakbond LBC-NVK. “Broodjes afbakken, rekken vullen, de kassa bemannen… De werklast ligt torenhoog.”

Eerder had de christelij­ke vakbond al een stakingsaa­nzegging voor einde deze maand ingediend, maar daar heeft het personeel niet op gewacht. Nadat onderhande­lingen tussen de vakbonden en directie gisterenmi­ddag afsprongen, braken namiddag in minafgevaa­rdigde stens 82 Lidl-filialen spontane stakingen uit.

Zwaartepun­t in Limburg

Het zwaartepun­t van de actie lag in Limburg, waar in 24 van de 34 vestiginge­n het werk werd neergelegd. “De onvrede is groot, de citroen is volledig uitgeperst”, zegt filiaallei­der en BBTK-vakbonds- Steven Bosmans, die ’s morgens mee aan tafel zat met de directie en gisterenmi­ddag actie voerde voor de Lidl op de Hasseltweg in Genk. “Heel jammer dat het overleg is afgesprong­en, maar de maatregele­n die de directie op tafel heeft gelegd, waren simpelweg onvoldoend­e. Dat hebben wij zo ook naar onze mensen gecommunic­eerd, waarna in heel België spontaan stakingen zijn uitgebroke­n.”

Herkauwde voorstelle­n

Volgens Lidl-woordvoers­ter Isabelle Colbrandt heeft de directie wel degelijk concrete voorstelle­n gelanceerd om de werkdruk op korte termijn te verlichten. “Zo willen we meer mensen inzetten voor bepaalde extra taken in de winkel zoals de herinricht­ing van een rayon of de aankleding van een filiaal.” Daarnaast wil de directie de ‘vliegende ploeg’ uitbreiden met twintig extra mensen. Volgens vakbondsse­cretaris Johan Lippens (LBC-NVK) gaat het om “een herkauwde versie van voorstelle­n die ook in het verleden niet hebben geholpen.” Bij de socialisti­sche vakbond is te horen dat “het vertrouwen in de nationale directie volledig zoek is.”

Begrip

Hoeveel winkels vandaag de deuren zullen openen, is koffiedik kijken. “Het ging immers om een spontane staking”, aldus Lippens. Toch verwachten zowel Lidl als de vakbonden dat ook donderdag in verschille­nde filialen niet zal worden gewerkt. Nieuw overleg tussen vakbonden en directie staat gepland op 15 mei, al hoopt Lidl zo snel mogelijk weer aan tafel te gaan zitten met de sociale partners. “Liefst vandaag al.” De meeste klanten die gisteren voor een gesloten deur stonden, hadden overigens begrip voor de staking. “Ik kom hier graag winkelen, maar je merkt dat het personeel keihard moet werken”, zegt José Vandenhoud­t, vaste klant bij de Lidl aan de Kempische Steenweg in Hasselt. “Ik heb dus wel begrip voor deze staking. Bovendien woon ik pal tegenover de Aldi, dus voorlopig kan ik daar terecht.” (lacht)

De onvrede bij het personeel over de torenhoge werkdruk is groot. De citroen is volledig uitgeperst.

Steven BOSMANS Vakbondsaf­gevaardigd­e BBTK

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Met 24 gesloten winkels in Limburg was de stakingsbe­reidheid erg groot in onze provincie. “De onvrede bij het personeel is groot”, zegt vakbondsaf­gevaardigd­e Steven Bosmans (links), die gisteren actie voerde aan de Genkse Lidl op de Hasseltweg.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Met 24 gesloten winkels in Limburg was de stakingsbe­reidheid erg groot in onze provincie. “De onvrede bij het personeel is groot”, zegt vakbondsaf­gevaardigd­e Steven Bosmans (links), die gisteren actie voerde aan de Genkse Lidl op de Hasseltweg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium