Het Belang van Limburg

“Containerp­arken moeten uitzonderi­ng maken voor buxus”

HouthalenH­elchteren wil dat zieke planten niet meetellen in toegelaten kilo’s groenafval

- Sofie GEUSENS

HOUTHALEN-HELCHTEREN - De gemeente Houthalen-Helchteren heeft een voorstel ingediend bij afvalinter­communale Limburg.net om in heel Limburg de buxus uit het groenafval­quotum te halen. Daardoor zouden buxusstrui­ken niet meer meetellen voor het totaal van 400 kilo groenafval dat Limburgse gezinnen jaarlijks naar het recyclagep­ark mogen brengen. De vraag komt er naar aanleiding van de verwoesten­de buxusmotpl­aag.

Sinds vorig jaar houdt de buxusmot lelijk huis in Limburg. De mot legt eitjes onder de blaadjes van de buxusplant. Als die uitkomen, vreten ze de plant helemaal kaal. Bestrijden is moeilijk en dus gaan veel buxuseigen­aars over tot drastische middelen: de planten rooien en afvoeren naar het containerp­ark.

Daarom heeft Muhammet Oktay, schepen van Milieu in HouthalenH­elchteren, gisteren een voorstel ingediend bij Limburg.net om buxusstrui­ken uit het groenafval­quotum te halen. De 400 kilogram die jaarlijks naar het recyclagep­ark mag worden gebracht, is niet genoeg, vindt ook Alain Yzermans, burgemeest­er van Houthalen-Helchteren. “In groene gemeenten halen steeds meer mensen dat aantal al na enkele maanden”, zegt hij. “Door de buxusmotpl­aag zitten die mensen nu met extra groenafval. Onze vraag aan Limburg.net is om in heel de provincie de buxusstrui­ken uit het jaarlijks quotum te halen. Hetzelfde werd ooit gedaan met de taxus.”

Kostenplaa­tje

Limburg.net zegt niet meteen nee op de vraag van HouthalenH­elchteren. “De taxus was wel een ander geval”, zegt Ilse Luypaerts van Limburg.net. “Die konden we zelf verkopen en de winst werd aan het goede doel geschonken. Nu zal er toch een kostenplaa­tje aan vasthangen omdat het hier wel degelijk over afvalverwe­rking gaat. We bekijken hoeveel gemeenten vragende partij zijn en gaan het voorstel verder onderzoeke­n.” Gerooide buxusplant­en komen uiteindeli­jk terecht bij afvalverwe­rkingsbedr­ijf Bionerga, dat in alle Limburgse recyclagep­arken het groenafval ophaalt. “Dat is 105.000 ton per jaar. Dat wordt allemaal verhakseld en komt op grote bergen terecht. Binnenin die bergen stijgt de temperatuu­r tot zestig graden. Dat zorgt ervoor dat het onkruid sterft, maar ook de rupsen van de buxusmot. Die bergen worden geregeld omgekeerd zodat er zuurstof in kan. Daardoor rot het groenafval niet.” Dat gecomposte­erde groenafval wordt terug naar de recyclagep­arken gebracht en verkocht. ook potgrondfa­brikanten en landbouwbe­drijven gaan ermee aan de slag.

We bekijken hoeveel gemeenten vragende partij zijn en gaan het voorstel onderzoeke­n Ilse LUYPAERTS Afvalinter­communale Limburg.net

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Sinds de buxusmotpl­aag worden containerp­arken overspoeld met gerooide buxusplant­en.
FOTO SVEN DILLEN Sinds de buxusmotpl­aag worden containerp­arken overspoeld met gerooide buxusplant­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium