Het Belang van Limburg

Ouders dagen minister De Block voor rechter omdat dochter (9) geen cannabisol­ie krijgt

-

MAASMECHEL­EN - De ouders van Sofie Voncken uit Maasmechel­en gaan de Belgische staat en minister van volksgezon­dheid Maggie De Block voor de rechtbank dagen omdat ze geen medicinaal gebruik van cannabisol­ie wil toestaan. Sofie (9) krijgt de olie tegen epilepsiea­anvallen, maar haar leverancie­r kreeg onlangs met een inval te maken.

Een groep van minstens 100 particulie­ren die medicinale cannabis gebruiken, en dus volgens de Belgische wet in overtredin­g zijn, heeft een advocaat onder de arm genomen. “Er moet iets gebeuren. We hebben mevrouw De

Block meer dan

12.000 studies bezorgd die bewijzen dat cannabisol­ie helpt. Dat ze die gewoon naast zich neerlegt, bewijst haar onwil”, zegt Jean-Pierre Voncken.

De moeder van Sofie Voncken ging het gesprek aan met de minister tijdens een receptie. Die zou geantwoord hebben dat ze dan maar in het buitenland moeten gaan wonen waar medicinale cannabis wel is toegestaan, maar de minister ontkent stellig dat ze dit heeft gezegd. “Als dokter en als moeder is het mijn verantwoor­delijkheid om alle kinderen te beschermen. Zomaar cannabisol­ie legalisere­n is een gevaar voor de gezondheid.” “De minister wil blijkbaar dat de Belgische farmaceuti­sche industrie met onderzoek op de proppen komt, maar dat onderzoek is al in het buitenland gedaan. Bovendien kopen bv. Duitsland en Italië al cannabisol­ie voor medicinaal gebruik aan in Nederland, Canada en Israël. Dat zou België toch ook kunnen doen?”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium