Het Belang van Limburg

Limburgse werknemers vaker ziek dan anderen

Onze provincie heeft het hoogste percentage langdurig ziekteverz­uim

- Guido CLOOSTERMA­NS

HASSELT - Limburgse werknemers zijn vaker ziek dan werknemers in andere Vlaamse provincies. Dat blijkt uit een bevraging van de HR-dienstverl­ener Acerta. In Limburg gaat gemiddeld 8,42 procent van de potentieel te werken uren verloren door ziekte. “Het aantal werkuren dat verloren gaat door langdurige ziekte steeg in vier jaar tijd zelfs met 12 procent”, aldus de Hasseltse kantoordir­ecteur Gert Mertens.

Het is niet nieuw. Limburg heeft al jaren het hoogste percentage ziekteverz­uim van alle Vlaamse provincies. Met een algemeen verzuimcij­fer van 8,42 procent zijn Limburgse werknemers ruim 25 procent vaker ziek thuis dan hun collega’s in andere Vlaamse provincies, waar gemiddeld 6,69 procent van de arbeidsure­n verloren gaat door ziekte.

Ook op het vlak van langdurige ziekte, met andere woorden ziekte langer dan één jaar, is Limburg de slechtste van de klas, met een verzuimcij­fer van 3,72 procent. “Dat komt overeen met een stijging van goed 12 procent in vier jaar tijd”, legt kantoordir­ecteur Gert Mertens van Acerta uit. “In de categorie arbeiders is het nog erger. Daar ging 6 procent van de uren op aan ziekte langer dan één jaar, een stijging van 14 procent tegenover 2014.” Eén lichtpuntj­e: nationaal steeg het langdurig ziekteverz­uim Ruben LEMMENS

VKW-Limburg de voorbije vier jaar met maar liefst 20 procent.

Regeringsb­eleid

Het langdurig ziekteverz­uim baart de werkgevers zorgen. Mertens: “Voor de maatschapp­ij is het belangrijk dat we een belangrijk deel van deze langdurig zieken kunnen reactivere­n op de arbeidsmar­kt. Daar zit namelijk heel wat talent, talent dat we met de huidige krapte op de arbeidsmar­kt hard nodig hebben.” Voorzitter Jean Vranken van ACV-Limburg ziet in de stijging van het langdurig ziekteverz­uim vooral de gevolgen van het regeringsb­eleid. “Deze regering heeft systematis­ch de eindeloopb­aanformule­s, het SWT en het tijdskredi­et afgebouwd. De resultaten daarvan zie je nu in het langdurig ziekteverz­uim.”

Arbeidsmar­kt

Naar de oorzaken van het Limburgse ziekteverz­uim en vooral van het verschil met de rest van Vlaanderen is het voor Acerta gissen. “Dat is een onderzoek op zich waard”, zegt Gert Mertens. Ruben Lemmens, gedelegeer­d bestuurder van werkgevers­organisati­e VKW-Limburg en van Medilim, de organisati­e die arbeidsver­zuim controleer­t, heeft wel een paar ideeën. “Door de krapte op de arbeidsmar­kt vinden onze bedrijven steeds moeilijker het juiste personeel. Dat heeft tot gevolg dat de groei van de bedrijven gedragen wordt door hetzelfde aantal mensen. Met andere woorden, de werklast per werknemer neemt toe en daarmee ook het risico op uitval.”

Ruben Lemmens, die zich niet baseert op een wetenschap­pelijke onderbouwi­ng maar op de getuigenis­sen van tientallen werkgevers uit de werkgroepe­n van VKW-Limburg, doet nog een andere vaststelli­ng. “Door de krapte op de arbeidsmar­kt vinden steeds meer langdurig werklozen terug hun weg naar de arbeidsmar­kt. Het zou kunnen dat die mensen zeker in het begin een aantal aanpassing­sproblemen hebben.”

Industrie

Ook Jean Vranken van het ACV heeft geen wetenschap­pelijke verklaring voor het hoge ziekteverz­uim in Limburg. “Limburg heeft van oudsher een ander soort van economie. In vergelijki­ng met andere provincies hebben wij veel minder dienstenbe­drijven maar meer industrie, en daar is het ziekteverz­uim doorgaans hoger. In de industrie is er bovendien ook ploegenarb­eid, wat het risico op uitval verhoogt. Door het grote aandeel industrie reageert de Limburgse economie ook sneller. Als het goed gaat, gaat het meteen ook heel goed, en als het slecht gaat, gaat het meteen ook heel slecht.” De werkgevers vragen inmiddels dat alle betrokkene­n hun verantwoor­delijkheid nemen om de impact van ziekteverz­uim zoveel als mogelijk te beperken: artsen via hun voorschrij­fgedrag, werknemers die er alles aan doen om zo snel mogelijk terug aan het werk te gaan. “En mogen we de werkgevers ook vragen om aangepast werk te voorzien?”, reageert Vranken.

Bedrijven vinden steeds moeilijker het juiste personeel. Daardoor neemt de werklast van de werknemers toe, en daarmee ook het risico op uitval

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium