Het Belang van Limburg

Amper lege overheidsg­ebouwen in Limburg

-

BRUSSEL - Slechts twee van de vijftien gebouwen die de Regie der Gebouwen in onze provincie huurt, worden niet voor de volle honderd procent gebruikt. Dat blijkt uit cijfers van de federale dienst die de redactie kon inkijken.

Er is heel wat leegstand in de gebouwen die de federale overheid huurt. “Van de 590 gehuurde gebouwen staan maar liefst 256 gebouwen voor de helft leeg en 293 gebouwen voor een vierde”, zegt CD&V-Kamerlid Franky Demon. “Veertig procent van de federale overheidsg­ebouwen wordt gehuurd, goed voor bijna een half miljard euro aan huurkosten per jaar. We stellen vast dat deze huurcontra­cten vaak van lange duur zijn en dat de bezettings­graad vaak laag ligt. Dit is geen toonbeeld van efficiënti­e, nochtans een stokpaardj­e van deze regering.”

Amper twee gebouwen

In Limburg speelt dit probleem niet. Hier heeft de Regie der Gebouwen 15 huurcontra­cten lopen, goed voor 10,5 miljoen euro aan huurgelden per jaar. Het Justitiege­bouw en het Federaal Administra­tief Centrum in Hasselt zijn veruit de grootste en bekendste. Daarnaast worden nog gebouwen gehuurd in Bree, Bilzen, HamontAche­l, Houthalen-Helchteren, Lanaken, Maasmechel­en, SintTruide­n en Voeren, onder andere om er het vredegerec­ht en de belastingd­ienst in te huisvesten. Op het Federaal Administra­tief centrum in Hasselt en Vredegerec­ht/belastingk­antoor in Maasmechel­en na zijn al die gebouwen voor 100 procent bezet. De gemiddelde bezettings­graad van de 15 Limburgse gebouwen bedraagt dan ook 87 procent.

Hervorming

Bevoegd minister Jan Jambon (N-VA) is zich bewust van het probleem. Het Rekenhof legde al heel wat pijnpunten bloot en Jambon bestelde in 2016 een externe doorlichti­ng. Dat rapport werd gisteren in de Kamer besproken, maar de federale regering heeft het licht al op groen gezet om de vastgoeddi­enst radicaal te herstructu­reren en efficiënte­r te maken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium