Het Belang van Limburg

Fiscus gaat buitenland­ers controlere­n

- Liliana CASAGRANDE

BRUSSEL - De fiscus gaat buitenland­se werknemers die hier als zogenaamde gedetachee­rden aan de slag zijn, voortaan controlere­n. “Als je meer dan zes maanden in België werkt, moet je hier namelijk ook belastinge­n betalen” zegt Kamerlid Wouter Raskin (N-VA, foto).

“Buitenland­se gedetachee­rden die hier werken, moeten al geen sociale bijdragen betalen in België”, legt Wouter Raskin uit. “Dat doen ze in hun thuisland waar dat goedkoper is. Daardoor loopt onze sociale zekerheid al 1 à 2 miljard per jaar mis. Maar we kunnen er intussen wel voor zorgen dat deze buitenland­ers wel correct hun belastinge­n betalen. Na zes maanden verblijf val je onder de Belgische belastingr­egels. Maar of die gedetachee­rden nu ook belastinge­n betalen, is onduidelij­k. Ik heb daar als parlements­lid al vaker cijfers over opgevraagd, maar die blijken er niet te zijn. Dus heb ik dit probleem aangekaart bij minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). Hij gaat nu de databanken van de FOD Financiën koppelen aan de Limosa-aangifte van de RSZ. Dat is heel eenvoudig en zo kunnen de diensten meteen zien wie in België belastinge­n moet betalen.” “Vorig jaar hadden we al 244.000 gedetachee­rden in België”, zegt Raskin die zich in dit onderwerp heeft gespeciali­seerd. “We zijn koploper in Europa. Veel werknemers blijven twee jaar. Europa heeft dit nu op 12 maanden gebracht, waarbij je je statuut nog een keer kan verlengen tot in totaal 18 maanden.”

Inning

Hoe die inning van mogelijk niet betaalde belastinge­n in de praktijk moet gebeuren, is niet duidelijk. Naar welk adres stuurt de FOD Financiën bijvoorbee­ld de belastingb­rief? En wat als de gedetachee­rde intussen weer naar huis is? “Een gedetachee­rde geeft in elk geval een adres op, dus die inning moet mogelijk zijn. We hebben trouwens ook geen idee of die gedetachee­rde in de eerste zes maanden wel belastinge­n betaalt in zijn thuisland.”

 ?? Foto PHOTO: TOM PALMAERS ?? Kamerlid Wouter Raskin (N-VA).
Foto PHOTO: TOM PALMAERS Kamerlid Wouter Raskin (N-VA).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium