Het Belang van Limburg

Groenland is niet gehaast

Deens eiland wil onafhankel­ijkheid, maar nu nog niet

- Marc VAN DE WEYER

NUUK - De premier van het grootste eiland ter wereld is gisteren begonnen met de onderhande­lingen over een nieuwe regeringsc­oalitie. Inzet van de stembusgan­g op Groenland was niet de vraag of het land onafhankel­ijk wordt van Denemarken maar de vraag wanneer en tot welke prijs. De voorstande­rs van ‘nu nog even niet’ boekten stemmenwin­st.

Er konden dinsdag 40.000 van de 56.000 inwoners van Groenland (bijna 1,2 miljoen km2 landmassa, 95 procent ijs - deels smeltend) stemmen. De sociaaldem­ocratische partij Siumut van premier Kim Kielsen haalde 27 procent, de groene Inuit Ataqatigii­t 25 procent - dat wil zeggen: nauwelijks 500 stemmen minder. Het verkiezing­sresultaat stelt de huidige coalitie in staat om verder te regeren. Maar de twee regeringsp­artijen verloren wel terrein. En dat werd ingenomen door twee centrumpar­tijtjes, de Democraten en Partii Naleraq.

Eigen benen

Daarmee is de uitslag ook een overwinnin­g voor het kamp dat streeft naar een zeer geleidelij­ke overgang richting onafhankel­ijkheid.

Op een nieuwe partij na - die dinsdag één zetel (op de 31 in het parlementj­e) veroverde met de leuze ‘samenwerke­n binnen het koninkrijk’ - is er een consensus dat Groenland op zijn eigen benen hoort te staan, los van moeder Denemarken. De partijen zijn het dan weer roerend oneens over het tempo van de afscheidin­g. De twee grootste regeringsp­artijen zijn allebei voorstande­r van een rustige evolutie maar de twee centrumpar­tijen die dinsdag stemmen en zetels wonnen, vinden dat het gerust nog langzamer kan. De onafhankel­ijkheid is voor hen een proces dat gerust nog tientallen jaren mag duren. De nationalis­tische partij Nunat- ta Qitornai (Afstammeli­ngen van het vaderland) haalde dinsdag voor het eerst één zetel, met de stelling dat de breuk met Denemarken niet snel genoeg voltrokken kan worden. Ze wil dat de onafhankel­ijkheid in 2021 een feit is. Dan is het precies drie eeuwen geleden dat de Deense kolonisati­e begon met de landing van een lutherse zendeling. Groenland is sinds 2009 een zelfbestur­end gebied binnen het koninkrijk Denemarken. Dertig jaar eerder kreeg het al een eerste mate van autonomie. Het is vandaag voor het grootste deel van zijn binnenland­s beleid feitelijk onafhankel­ijk - maar kan geen eigen buitenland­s of defensiebe­leid voeren. Het maakt overigens geen deel uit van de Europese Unie.

Korrel zout

Ook het zelfbestuu­r moet met een korrel zout genomen worden. Groenland krijgt jaarlijks 3,6 miljard kroon (ongeveer 500 miljoen euro) subsidie van de Deense belastingb­etaler. Voor veel dagelijkse zaken kunnen de Groenlande­rs alleen in het Deens terecht - inclusief voor een afspraak bij de dokter. Veel gezinnen in de afgelegen nederzetti­ngen leven van de Deense bijstand. En dus won dinsdag het “onafhankel­ijk maar nu nog even niet”.

 ?? Foto REUTERS ?? Politieke partijen in Groenland zijn het oneens over het tempo van de afscheidin­g.
Foto REUTERS Politieke partijen in Groenland zijn het oneens over het tempo van de afscheidin­g.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium