Het Belang van Limburg

Macron valt ‘America first’ aan in felle speech

WASHINGTON - In een met vuur gebrachte toespraak tot het Amerikaans­e Congres heeft de Franse president Emmanuel Macron gisteren uitgesprok­en kritiek geleverd op een aantal van de meest omstreden beleidspun­ten van zijn gastheer president Trump. Vooral de D

- Marc VAN DE WEYER

De speech tot het verenigde Congres - een vast nummer bij staatsbezo­eken - zorgde dit keer voor een verrassing. Ze sloot een driedaags bezoek met alles erop en eraan af, waarin Trump en Macron bijwijlen een tenenkrull­ende ‘bromance’ acteerden, met wederzijds­e aanrakinge­n en veel lof, met name ook van Trump voor zijn Franse gast.

Maar gisteren was de toon anders. President Macron toonde in zijn toespraak dat hij allerminst van plan was Trump naar de mond te praten of hun meningsver­schillen onder het tapijt te werken.

Na openingswo­orden over het historisch­e partnersch­ap van de twee landen ging Macron over op een stevige kritiek van het Trump-beleid.

Zo was er een niet mis te verstane uithaal naar de ‘America first’-boodschap van de Amerikaans­e president: “We zien een steeds groeiende tendens naar isolationi­sme, naar nationalis­me. Maar onze deur sluiten zal de evolutie van de wereld niet stuiten. Laat ons de problemen samen aanpakken.” Ook wat de klimaatver­andering betreft, maakte Macron geen geheim van zijn onenigheid met Trump. Zonder diens naam te noemen kapittelde Macron degenen die de wetenschap­pelijke stand van zaken in twijfel trekken. “Er is geen Planeet-B. Ik ben er zeker van dat de Verenigde Staten zullen terugkeren naar het Akkoord van Parijs”, aldus Macron, verwijzend naar het door 200 landen getekende akkoord over het bestrijden van C02-emissies dat Trump vorig jaar opzegde. Even duidelijk was Macrons kritiek op Trumps voornemen om het akkoord uit 2015 met Iran over het nucleaire programma van dat land op te breken. Macron was bij zijn entree al onthaald op drie minuten ovatie maar kreeg ook tijdens de speech applaus - opvallend vaak vanwege de Democratis­che oppositie.

 ?? FOTO AFP ?? Emmanuel Macron.
FOTO AFP Emmanuel Macron.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium