Het Belang van Limburg

Brouwerij

- Pascal PAEPEN Economist Thomas More en KU Leuven

Hebben de studenten – en hun docent – eens een dagje vrij, dan gaan ze op studiereis om nog wat meer te weten te komen over hun vakgebied. Dus trokken we gisteren naar Brussel om er de aandeelhou­dersvergad­ering van AB InBev bij te wonen. Die jaarlijkse bijeenkoms­t is belangrijk voor een ondernemin­g. Het management dient er verantwoor­ding af te leggen voor alles wat ze in het voorbije jaar hebben ondernomen.

Dat AB InBev de moeite is, hoef ik u ook niet vertellen. Het is veruit ’s lands grootste beursgenot­eerde ondernemin­g die nu 167 miljard euro waard is en vorig jaar genoeg bier produceerd­e om liefst 245 miljard pintjes (!) te vullen.

Grote baas Carlos Brito, een Braziliaan die al dertig jaar voor de groep werkt, vertelt de aandeelhou­ders dat hun bedrijf een goed jaar achter de rug heeft. Zowat anderhalf jaar geleden kocht AB InBev, toen al de nummer één in de wereld, zijn grootste concurrent. De samensmelt­ing met de Brits-Zuid-Afrikaanse groep SAB Miller heeft het bedrijf nog sterker gemaakt in de groeilande­n. In tegenstell­ing tot het Westen, waar de consumptie van bier daalt, klinkt men in Afrika en Zuid-Amerika vaker. Zelfs zonder overnames slaagt de Belgische brouwer erin om meer omzet te draaien. Met enige trots geeft Brito mee dat AB InBev sterker groeit dan andere bekende merkenfabr­ieken als L’Oréal, Danone, Pepsi, Nestlé, Unilever, Coca-Cola en (steekje) collega Heineken. De brouwerijg­roep mag dan al staan voor massaprodu­ctie, het neemt niet weg dat de bieren van AB InBev vorig jaar wereldwijd 191 keer in de prijzen vielen. Na de reclame van de baas is het tijd voor een volgend onderdeel van de vergaderin­g. De vragenrond­e! De aanwezige aandeelhou­ders, een honderdtal, mogen het management van het bedrijf hun vragen en opmerkinge­n bezorgen. Het is per slot van rekening ‘hun’ bedrijf: de directie werkt immers met het geld van de aandeelhou­ders. En of je nu één of duizend aandelen bezit, als mede-eigenaar heb je de kans om vragen te stellen of kritiek te uiten. “Of er niet te weinig winst wordt uitgekeerd aan de aandeelhou­ders”, vraagt iemand. Neen. Door de megaoverna­me in september 2016 torst de groep nog een schuld van 104 miljard dollar (86 miljard euro). Die moet eerst afgebouwd worden. “Of de overname van de nummer twee wel zin had?” Ja. Carlos Brito, een cost cutter, slaagde er met zijn team in om jaarlijks al 2 miljard dollar te besparen door synergievo­ordelen. Dat cijfer evolueert naar 3 miljard dollar.

Er volgen nog een twintigtal vragen en antwoorden, waarna de aanwezigen nog mogen proeven van de producten van ‘hun’ bedrijf. Dat wordt uiteraard geapprecie­erd door de studenten. Ik kan iedereen aanraden eens zo’n aandeelhou­dersvergad­ering bij te wonen. Maar dan moet u uiteraard wel eerst aandeelhou­der willen worden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium