Het Belang van Limburg

“De sneltram is weggegooid geld”

-

HASSELT - Vorige week werd op de Spartacus-themadag aan de UHasselt met gelikte filmpjes en mooie woorden de noodleiden­de tram nog eens aan ‘den volke’ getoond. Paul Smeets van De Lijn waagde zich niet aan het voorspelle­n van het aantal reizigers tussen Maastricht en Hasselt.

Dat is opmerkelij­k daar hij wel vond dat er 400 miljoen gemeenscha­psgeld aan moet worden uitgegeven. Professor Miermans liet zien dat een tram eigenlijk voor grotere aantallen reizigers bedoeld is (die er tussen Maastricht en Hasselt niet zijn). En de universite­it Hasselt maakte juist een beweging van Diepenbeek naar Hasselt, waardoor de unief minder gebruik gaat maken van de verbinding. Het is maar goed dat de Belgen voor de exploitati­etekorten moeten opdraaien.

Want er zijn echt duidelijk betere oplossinge­n voor het probleem dat te veel studenten met de auto de parkeerpla­ats op de campus in Diepenbeek verstoppen. Hasselt/Diepenbeek zou eens een keer werk kunnen maken van fatsoenlij­ke voorzienin­gen voor fietsers.

Als we de mobiliteit in de Euregio willen verbeteren, moet er een verbinding komen tussen de knooppunte­n. Dat is goed mogelijk en het goedkoopst met een trein over de spoorbrug. Bijna alle infrastruc­tuur is al aanwezig. De huidige koopjestra­m voegt in Maastricht en in Hasselt-stad niets toe, daar functionee­rt de stadsbus. Het wordt onveiliger in de stad. De tram of het overige verkeer hindert elkaar en het OVknooppun­t wordt niet bereikt. De professor: “Goed openbaar vervoer kost veel geld. Slecht openbaar vervoer kost nog meer geld.” De tram Maastricht-Hasselt is duidelijk van de laatste soort. Weggegooid geld dus.

Leo MAATHUIS, voorzitter comité Op het Goede Spoor,

Maastricht

 ?? Foto SERGE MINTEN ?? De Spartacus-themadag vorige week op de UHasselt.
Foto SERGE MINTEN De Spartacus-themadag vorige week op de UHasselt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium