Het Belang van Limburg

Koeien op wandel in Diepenbeek

Politie leidt kudde naar parking

- Johnny GEURTS

Het was een bizar beeld gisterocht­end in Diepenbeek: zo’n twintig koeien, waaronder enkele kalveren, liepen tegen half 5 over de Grendelbaa­n. Ze waren ’s nachts uit een boerderij in de Bentstraat ontsnapt. De politie kwam ter plaatse en kon de kudde veilig naar de parking van Carrefour en later naar een weide aan de school begeleiden. De verontrust­e boer kwam even later de beesten met de trailer oppikken.

In alle vroegte zorgde een kudde loslopende koeien gisteren voor hilariteit in de Molenstraa­t en op de Grendelbaa­n in Diepenbeek, op slechts een boogscheut van de drukke N76. Autobestuu­rders die de runderen opmerkten belden de hulpdienst­en. “Ik hoorde plots vreemde geluiden die ik niet kon plaatsen. Ik opende de voordeur en zag daar tot mijn verbazing een aantal koeien voor mijn neus staan. De dieren kwamen van aan het tankstatio­n onze richting uit. Toen één van die beesten aanstalten maakte om mijn richting uit te komen, heb ik de deur meteen dichtgekla­pt”, lacht Bianka Vanrusselt die op de Grendelbaa­n woont.

Schade hebben de dieren niet aangericht. “Links en rechts dwaalde een koe af naar een oprit en trapten ze op het gazon. Gelukkig was er op dat uur nog heel weinig verkeer”, zegt Richard die het schouwspel gadesloeg vanuit zijn auto.

Ondertusse­n was de politie al ter plaatse en hielden de agenten een oogje in het zeil. “Onze nachtploeg­en hebben de beesten kunnen wegleiden van de openbare weg en samendrijv­en naar de parking van de Carrefour”, zegt Dorien Baens van de politie Limburg Regio Hoofdstad. “Omdat dit niet de beste oplossing was, hebben de agenten de runderen dan naar de overzijde van de weg op het weilandje naast de school gejaagd en de toegang afgesloten met een combi. Blijkbaar waren de dieren ontsnapt uit een boerderij een eind verderop. Door werken was de afsluiting onstabiel geworden en was de weg vrij voor de koeien om een stapje in de wereld te zetten.”

Tegen 6 uur in de ochtend werd de boer opgespoord en kwam hij de koeien ophalen.

Toen ik de voordeur opende, stond ik oog in oog met een koe

Bianka VANRUSSELT

Buurtbewoo­nster

 ?? 112MELDING­ENLIMBURG ?? De koeien hebben geen schade aangericht en uiteindeli­jk kon de boer zijn beesten veilig komen ophalen.FOTO
112MELDING­ENLIMBURG De koeien hebben geen schade aangericht en uiteindeli­jk kon de boer zijn beesten veilig komen ophalen.FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium