Het Belang van Limburg

Opdrachtge­ver homejackin­g riskeert negen jaar cel

-

Negen jaar effectief, dat hangt boven het hoofd van Nederlande­r T.H. (57) voor het beraden van een plannetje om zijn bejaarde exschoonou­ders te overvallen in hun luxevilla in Voeren. Hij schakelde daarvoor een bende Albanezen in. De gehoopte buit was een slordige 1,6 miljoen euro. Resultaat: een habbekrats en een koekje van eigen deeg toen hij op zijn beurt door zijn Albanese vrienden gegijzeld werd.

Op 19 september 2015 drongen enkele gemaskerde Albanezen via het kelderraam de omheinde villa binnen van de steenrijke zakenman. Die was op dat moment aan het zwemmen. Kletsnat, naakt en zonder hoorappara­at werd hij overmeeste­rd en vastgebond­en. Zijn vrouw werd op de bovenverdi­eping gekneveld. Maar van de gehoopte buit van 1,6 miljoen euro bleek geen sprake.

De Albanezen leerden hun opdrachtge­ver dan maar een lesje. Die zat met vrouw en baby ondergedok­en in een vakantiewo­ning in Spa. In de ochtend van 2 oktober 2015, brachten de mannen hem een bezoekje. Ze vroegen hun belo- ning voor de job: 600.000 euro. De Nederlande­r moest het geld diezelfde ochtend nog bij elkaar krijgen. Ondertusse­n gijzelde de groep zijn zoontje en vriendin. T.H. reed niet naar de bank, maar naar het politiekan­toor. Speciale eenheden konden zijn gezin bevrijden en de Albanezen arresteren. De Nederlande­r blijft zijn betrokkenh­eid bij de homejackin­g ontkennen. Meer nog: hij stelt zich zélf voor 5.000 euro burgerlijk­e partij als slachtoffe­r van de overval in Spa. Tot groot ongeloof van de procureur, die negen jaar cel vorderde. De Albanezen moeten vrezen voor celstraffe­n tussen de vier en negen jaar.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium