Het Belang van Limburg

“Club zal allicht speculeren op een punt”

CLUB LEED OP GENKSE BODEM VIJF NEDERLAGEN IN ZES WEDSTRIJDE­N, THOMAS BUFFEL WAS ER TELKENS BIJ EN GELOOFT IN NIEUWE ZEGE

- Roger COX

Van een traditie kunnen we nog niet spreken. Daarvoor is de lijst voorlopig te kort. Maar Genk is wel goed op weg om uit te groeien tot een zwart beest voor de toekomstig­e landskampi­oen. In de laatste zes thuisduels klopte Genk Club Brugge liefst vijfmaal. Bovendien meestal op spectacula­ire wijze. Eén gelijkspel zat er ook tussen. Maar een nederlaag? Neen. Dat is geleden van februari 2014. Thomas Buffel maakte alle wedstrijde­n op het veld mee. De geboren Bruggeling gelooft ook nu in winst. “Zij slikken makkelijke­r goals dan wij.”

Achtervolg­en. Dat is wat Genk al heel het seizoen moet doen. Eerst om play-off 1 te bereiken, daarna om een Europees ticket uit de brand te slepen. “Dit bewijst dat de start van het seizoen ook belangrijk is”, aldus Buffel. “Er wordt wel eens smalend gezegd dat in de reguliere competitie voor anderhalf punt wordt gevoetbald. Maar dat is een fabeltje.”

Club Brugge onderstree­pt dat, het ging als een bolide van start, bouwde een ruime voorsprong uit en teert daar nog altijd op. Bij Genk gebeurde het tegenoverg­estelde. Het hinkte steeds achterop en moest zich na Nieuwjaar reppen om te mogen meedoen aan het Belgische kampioenen­bal.

Laatste minuut

“Positief is dat we daarin de kloof met een Europese plaats heel snel gedicht hebben”, aldus de Genkse kapitein. “We zijn nu halfweg en we moeten niet alleen naar boven, maar ook naar beneden kijken. Dat geeft een goed gevoel.” Temeer omdat Genk al zijn punten verzamelde met attractief voetbal. De wereld had er zelfs nog een pak fraaier kunnen uitzien. “Die laatste minuut heeft ons al veel parten gespeeld”, beseft Buffel. “In Brugge, in Charleroi en in Gent. Maar goed, dat moeten we achter ons laten. Zoals wij ook snel de knop hebben omgedraaid na de verloren bekerfinal­e. De verdienste van in eerste instantie de coach. Hij heeft het vuur er weten in te houden. Onze start in de play-offs was goed en daarna is ook bij de fans het geloof gegroeid.”

Op die twaalfde man rekent Buffel ook morgen. “Onze fans zijn vooral belangrijk op de moeilijke momenten. Zij kunnen ons daar overheen tillen. De spelers gaan mee in dat enthousias­me.”

Verdiende kampioen

Genk kan vrijdag de titelstrij­d opnieuw een beetje leven inblazen. “Maar ik geloof niet dat iemand in staat is om Club Brugge nog in te halen”, voorspelt Buffel. “Dan moet een andere club al een feilloos parcours neerzetten en daar lijkt niemand toe in staat. Brugge is, over heel het seizoen bekeken, trouwens een verdiende kampioen. Duels met hen zijn meestal wel spectacula­ir omdat de belangen groot zijn. Ik herinner me nog onze vorige thuismatch. Het stormde toen binnenskam­ers. Maar in één week klopten we Anderlecht en Club Brugge. De rust kon, even toch, weerkeren. Ook nu staat er veel op het spel. Ik ben benieuwd in welke gedaante Brugge zich komt presentere­n. Ik kan me voorstelle­n dat zij, gezien de omstandigh­eden, speculeren op een punt. Van de andere kant voelen zij zich wel lekker in die offensieve 3-5-2 bezetting.”

Al houdt die de nodige risico’s in. De Rouches etaleerden de kwetsbaarh­eid van dit Club. “Wij slikken alvast minder goals dan zij”, knikt Buffel. “Nu nog ervoor zorgen dat we ook vlotter scoren. Het zal er toch wel ooit uitkomen, zeker? We trainen er in ieder geval hard op. Ik denk dat de strijd voor de Europese plaatsen tot het einde ongemeen spannend zal zijn.”

Ik ben benieuwd in welke gedaante Brugge zich komt presentere­n. Ik kan me voorstelle­n dat zij, gezien de omstandigh­eden, speculeren op een punt

Thomas BUFFEL

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium