Het Belang van Limburg

Maaseik kan zaterdag titel veroveren

Noliko wint na thriller op Schierveld­e ook tweede finaleduel

- Lars AUSSEMS

Noliko Maaseik kan de eerste landstitel sinds 2012 ruiken. Na de overtuigen­de overwinnin­g in het eerste finaleduel trokken de Maaslander­s ook in Roeselare aan het langste eind: 2-3 na een thriller. Zaterdag kunnen ze tegen de eeuwige West-Vlaamse rivaal voor eigen volk de klus definitief klaren. “Dit is een héél mooie stunt. Maar we zijn er nog niet. Roeselare geeft nooit op. Ik verwacht zaterdag opnieuw een veldslag”, aldus een erg trotse coach Joel Banks.

Het was nog maar het tweede duel in de titelfinal­e, maar voor Roeselare was het al een thuiswedst­rijd met het mes op de keel. “Bij WestVlaams verlies is de titelstrij­d voorbij”, aldus onze analist Kristof Hoho. Daarom probeerde de thuisploeg onder impuls van een sterke Tuerlinckx Maaseik meteen bij de keel te grijpen. Maar Noliko, bij wie Rychlicki de voorkeur kreeg op Bruno, was niet onder de indruk. Kapitein Maan was de beste man bij de bezoekers en Tammemaa’s opslag was in moneytime beslissend. Maaseik op rozen na setwinst met het kleinste verschil: 23-25. Meteen weer een tik voor Roeselare zou je denken, maar de ervaren thuisploeg vocht terug. Maan en Tuerlinckx liepen tegen een geel karton aan. Halfweg set twee lag de Limburgse foutenlast te hoog, waardoor Roeselare simpel de stand gelijk kon trekken: 1-1.

Dat was het sein voor de WestVlamin­gen om een versnellin­g hoger te schakelen. Maan bleef strijden, maar Maaseik moest naar adem happen. Roeselare kreeg vleugels in set drie en nam vlot de maat van de bezoekers. Té vlot. Tuerlinckx voelde zich in zijn sas. Hij was met een pak aces een gesel vanop de servicelij­n en vormde met Van Hirtum een stevig aanvallend duo. Dejonckhee­re regelde de zaken dan weer prima in het achterveld: 25-17 en 2-1.

Veerkracht ten top

Set vier werd weer een dubbeltje op zijn kant. Roeselare sloeg on- der impuls van een goede Verhannema­n een kloofje, maar Rychlicki leek na een aarzelende start plots herboren. Aanvallend en blokkerend hield hij Maaseik in het spoor. Jelte Maan bleef schitteren, dat wierp zijn vruchten af. Noliko toonde veerkracht en door toedoen van Cox sleepte het een tiebreak uit de brand. Daarin volgde een boeiende strijd, waarin Maaseik snel het voortouw nam. Roeselare keerde meermaals terug, maar Rychlicki en Maaseik hielden erg knap en volwassen vol in het hol van de leeuw. Noliko won uiteindeli­jk met 2-3 en staat zo op een zege van de titel.

Focussen

“Wat een wedstrijd”, lachte coach Joel Banks achteraf. “Dit was van beide teams een prestatie op Champions League-niveau. Roeselare was sterk. En Tuerlinckx, wauw. Maar fantastisc­h hoe we terugvocht­en. We bleven gaan, wat een karakter. Ik ben supertrots op mijn team.”

Bij winst zaterdag in de eigen Steengoed Arena is Maaseik landskampi­oen. Het Maasland maakt zich op voor wat een gigantisch feest moet worden. “Eerst de adrenaline verwerken, even hiervan genieten en dan weer focussen. Roeselare deelt geen cadeaus uit. Ik verwacht opnieuw een veldslag”, besloot Banks.

SETSTANDEN: 23-25, 25-22, 25-17, 23-25, 10-15. ROESELARE: Trinidad , Tuerlinckx, Van de Velde, Coolman, Van Hirtum, Verhannema­n, libero Dejonckhee­re. Kwamen in: Kindt, Fornes. MAASEIK: Maan, Rychlicki, Mijatovic, Tammemaa, Cox, Blankenau, libero Dronkers. Kwamen in: Gevert, Bruno, Sighinolfi.

 ?? FOTO VDB ??
FOTO VDB
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium