Het Belang van Limburg

“Waarom zou ik twijfelen?”

Dirk Van Tichelt begint aan zijn twaalfde EK, Joran Schilderma­ns debuteert in Tel Aviv

- Gert SILLEN

Een debutant van 25 en een ervaren rot van 33, die zijn twaalfde deelname turft. Groter kan het contrast niet zijn tussen de twee ‘Limburgers’ Perenaar Joran Schilderma­ns en Looienaar Dirk Van Tichelt voor het EK judo, dat vandaag in het Israëlisch­e Tel Aviv van start gaat. Schilderma­ns, die uitkomt in de categorie tot 60 kg, beleeft vandaag zijn vuurdoop. De arbeider, die tewerkgest­eld is in het tuinbouwbe­drijf van zijn ouders en judo semiprofes­sioneel beoefent, beseft dat dit EK van een andere allure is dan de European Open van Praag, waar hij een derde plaats én het daarbij horend EKticket veroverde.

“Mijn eerste EK. Het is niet niks”, verraadt Schilderma­ns net niet hoe (gezond) zenuwachti­g hij is. “Hoe moeilijk het ook is, toch ga ik dit EK als gelijk welk ander tornooi beschouwen. Mijn verwachtin­gen? Ik hoop op een podiumplaa­ts. Maar dat zal veel te moeilijk zijn. Neen, ik wil me gewoon tonen. Tonen dat ik het waard ben om naar Tel Aviv te mogen gaan. Ik kom hier om ervaring op te doen. Ervaring, die ik later kan gebruiken in de toekomstig­e tornooien. Ervaring, die ik misschien al kan toepassen op de Grand Prix van China, die half mei plaatsvind­t. Een signaal dat de federatie in me gelooft. Mijn echte ambitie blijft de eerste ronde overleven.” Schilderma­ns prijkt momenteel als 123ste op de wereldrang­lijst. Het hoogste cijfer van de veertien Belgen die deelnemen aan dit EK. “Och, dat is maar een nummerke. Ik til daar niet zwaar aan. Judo wordt op de mat beslecht, niet via een ranking.”

En dan is er nog Dirk Van Tichelt. Eruit in de eerste ronde van de Grand Prix van Tbilisi, gesneuveld in de tweede ronde van de GP van Antalya. Het zijn niet de meest fraaie resultaten die de Beer van Brecht in 2018 kan voorleggen. Ondanks die mindere prestaties blijft het zelfvertro­uwen van de ex-Europees kampioen van 2008 onwrikbaar. “Waarom zou ik twijfelen? Ik geloof nog steeds in mijn medailleka­nsen en als dat geloof afgenomen was, stapte ik niet op het vliegtuig. Ik ga niet naar Israël om de hoop op te vullen. Die GP’s waren inderdaad niet super, ik miste wedstrijdr­itme, maar sinds de laatste Grand Prix heb ik het goede gevoel weer helemaal te pakken.”

Ik wil gewoon tonen dat ik het waard ben om naar Tel Aviv te mogen gaan

EK-debutant SCHILDERMA­NS

Fatale sport

“Of ik denk aan het meest slechte scenario en eruit lig in de eerste ronde? Neen, het zou ook niet de eerste keer zijn (Van Tichelt ging op een EK al vier keer eruit in de eerste ronde, nvdr), maar judo is een fatale sport. Ik kan me nog top voelen, maar als je tegenstand­er met een superworp of -greep uitpakt, heb ik niks te zeggen. Een goed resultaat beoog ik om mijn gemoedsrus­t te sussen.”

 ?? FOTO PHN/DD ?? Dirk Van Tichelt mikt op het podium, debutant Joran Schilderma­ns (inzet) wil de eerste ronde overleven.
FOTO PHN/DD Dirk Van Tichelt mikt op het podium, debutant Joran Schilderma­ns (inzet) wil de eerste ronde overleven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium