Het Belang van Limburg

“Toekomst is verzekerd”

Keeper Bart Deelkens (40) speelt zondag afscheidsm­atch

- Johan MULDERS

Na 24 jaar nationaal voetbal, waarvan 16 jaar als prof, stopt Bart Deelkens met voetballen. Zondag speelt de doelman, die gisteren zijn 40ste verjaardag vierde, met Houtvenne tegen Termien zijn afscheidsw­edstrijd. “De toekomst is verzekerd, want intussen voetballen mijn twee zonen bij Westerlo, de club waaraan ik veel te danken heb. Zelfs mijn vrouw Ines”, lacht de uitgeweken Limburger.

Deelkens begon als 16-jarige knaap bij Herk Sport om vier jaar later prof te worden bij Westerlo. Daar speelde hij zeven seizoenen Nadien volgden MVV, STVV, Beveren, Westerlo, Oosterzone­n en nu Houtvenne.

Je werd gisteren 40 jaar. Het ideale moment om te stoppen?

Deelkens: “Dat was niet echt de aanleiding, want een half jaar geleden wou ik nog doorgaan, maar de voorbije maanden verteert mijn lichaam de trainingen en wedstrijde­n steeds minder. Die lichamelij­ke kwaaltjes zijn voor mij het sein om te stoppen, want ik wil in schoonheid eindigen en niet omwille van een blessure. In al die jaren liep ik slechts twee zware blessures op: een verbrijzel­de vinger en een zwaar gehavende knie.”

Heb je alles uit je carrière gehaald?

“Ik had nooit durven dromen dat ik zo lang zou meedraaien op dit niveau. Na mijn eerste profseizoe­n bij Westerlo kreeg ik als 21jarige de kans om als tweede doelman naar Club Brugge of KRC Genk te gaan. Ik moest daar wel opboksen tegen Danny Verlinden en Jan Moons, twee monumenten. Daarom verkoos ik om verder te groeien bij Westerlo, maar nadien hebben ze me niet meer gevraagd. Een gemiste kans? Achteraf is het altijd gemakkelij­k praten.”

Wat is je mooiste herinnerin­g?

“Veel prijzen heb ik niet gewonnen, maar de eerste bekerwinst zal ik nooit vergeten en dat in mijn eerste profjaar. Die Europese wedstrijde­n nadien en een tweede bekerfinal­e zullen mij ook altijd bijblijven. Neemt niet weg dat ik ook bij die andere clubs mooie jaren beleefde zoals bij STVV.”

Westerlo loopt als een rode draad door je carrière?

“Da’s normaal, als je er twaalf jaar voetbalde. Het blijft de club van mijn hart. Na de wedstrijd zakten wij af naar café Contrast en daar heb ik mijn vrouw ook leren kennen. Zij heeft mij altijd voor 200 honderd procent gesteund. Intussen zijn we al jaren getrouwd en wonen we in Laakdal. Ik heb mijn hart inderdaad volledig verpand aan de Kempen. Via de club heb ik ook werk gevonden bij een elektricit­eitsbedrij­f in Westerlo. Ik heb een diploma A2 elektromec­hanica, maar zonder enige ervaring na zestien jaar aan de slag gaan, is niet zo evident.”

Ik heb veel te danken aan Westerlo. Zelfs m’n vrouw

Bart DEELKENS

En wat nu?

“Eerst wil ik in schoonheid afscheid nemen en daarna ga ik meer tijd besteden aan mijn gezin. Victor (12) en Simon (8) voetballen bij Westerlo. Ze staan beiden in doel. De appel valt dus niet ver van de boom. Sinds vorig jaar ben ik ook keeperstra­iner bij de jeugd van Westerlo en dat blijf ik ook. Houtvenne heeft mij ook gepolst, maar dat moet ik nog bekijken. Ik ga weer niet elke avond van huis zijn. Ik ga zeker tennissen, want ik moet actief blijven. Anders ga ik te snel aankomen...”

 ?? FOTO SEM ?? Bart Deelkens met zoontjes Victor (12) en Simon (8). “Zij staan ook allebei in doel bij Westerlo. De appel valt niet ver van de boom.”
FOTO SEM Bart Deelkens met zoontjes Victor (12) en Simon (8). “Zij staan ook allebei in doel bij Westerlo. De appel valt niet ver van de boom.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium