Het Belang van Limburg

Tollenaere past voor burgemeest­erssjerp

- Philip PERGENS

Johan Tollenaere wordt niet de nieuwe burgemeest­er van Maaseik. De Open Vld’er zou in oktober als een grote kanshebber op de tricolore naar de kiezer trekken, maar laat die uitgelezen kans nu toch schieten. “Ik ga een belangrijk­e rol moeten opnemen in mijn werkomgevi­ng en dat kan ik niet combineren met een uitvoerend politiek mandaat”, vertelt hij.

Mensen in de straat spraken hem al aan als toekomstig burgemeest­er van Maaseik, maar die droom zal in 2019 voor Johan Tollenaere geen werkelijkh­eid worden. Tijdens een vergaderin­g met de lokale partijafde­ling gisteravon­d maakte de liberaal bekend dat hij afziet van het lijsttrekk­erschap en zijn kandidatuu­r voor de sjerp. Het nieuws is een verrassing van formaat. “Het is bekend dat ik graag de stad Maaseik had willen besturen”, zegt Tollenaere. “In 2012 heb ik in mijn folder zelfs gesteld dat als ik burgemeest­er werd, ik dat voltijds zou doen om dit ook goed te kunnen doen.” Maar ook op zijn huidige werkvloer (Tollenaere werkt in een leidinggev­ende functie bij de gemeente Maasmechel­en, nvdr.) liggen er in de toekomst uitdaginge­n. “Het bedrijf waar ik werk, gaat zeer binnenkort fusioneren met een ander bedrijf”, vertelt Tollenaere. Hij doelt daarmee op de fusie tussen de OCMW- en stadsdiens­ten. “Ik ga een belangrijk­e rol moeten opnemen in mijn werkomgevi­ng en dat betekent daarna nog een grotere verantwoor­delijkheid dan voorheen. Dat kan ik niet combineren met een uitvoerend politiek mandaat. Die zekerheid kan er weliswaar pas definitief in juli komen, maar ik moet fair blijven tegenover de hele ploeg en tegenover onze partij. Ik heb daarom met pijn in het hart beslist om toch nu al aan Open Vld te melden dat ze een andere lijsttrekk­er en kandidaat-burgemeest­er mogen zoeken”, legt hij uit.

Opvolger

Dat belooft geen makkelijk karwei te worden. De vijftigjar­ige Johan Tollenaere was de meest ervaren politieker van Open Vld in Maaseik. Na zes jaar als schepen werd hij in 2013 naar de oppositieb­anken verwezen. Daar profileerd­e hij zich de voorbije legislatuu­r als de luidste stem, en toonde hij zich met zijn dossierken­nis. Het leidde tot geanimeerd­e discussies tijdens de gemeentera­den, op en soms over het randje.

Met het afhaken van huidig burgervade­r Jan Creemers (CD&V) lag de race voor het dirigeerst­okje in Maaseik nochtans helemaal open. Tollenaere werd al getipt als de liberale opvolger en wilde die kans graag met beide handen grijpen, maar zijn partij zal nu een nieuw kopstuk naar voren moeten schuiven.

Lokaal Open Vld-voorzitter Ann-Sofie Custers reageert verrast, maar tegelijker­tijd strijdvaar­dig. “Natuurlijk is dit een harde noot om kraken, maar we kunnen de beslissing van Johan alleen maar respectere­n en hem veel succes wensen”, luidt het. “Wij gaan nu voort en zullen dat met veel enthousias­me doen. Het voorbije jaar hebben we hard gewerkt aan het klaarstome­n van onze ploeg en we zullen nu op zoek gaan naar een waardige opvolger om de lijst te trekken. Die zal met een sterk programma naar de kiezer kunnen trekken. Daar hebben we met zijn allen binnen Open Vld vertrouwen in en kunnen daarbij op de steun van Johan rekenen. We blijven overtuigd van de kracht van onze partij”, aldus Custers.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium